Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozšíření řad držitelů průkazu vůdce malého plavidla

Na přelomu října a listopadu 2022 absolvovalo celkem šest příslušníků ŠVZ HZS ČR (ŠVZ) specializační kurz s názvem Příprava k získání osvědčení vůdce malého plavidla (VMP) v ZÚ HZS ČR Hlučín. V praxi tak měli lektoři ŠVZ možnost si vyzkoušet náročnost ovládání plavidel na stojaté a tekoucí vodě a zvýšit si svou kvalifikaci pro oblast prací na vodě. 

V osnovách kurzů ŠVZ je do výuky zařazena i oblast prací na vodě a tedy z toho plynoucí požadavek na odbornou připravenost lektorů pro výcvik posluchačů. Ve smyslu § 24 zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, musí být plavidlo při provozu na vodní cestě vedeno k tomu způsobilým vůdcem plavidla. Ověření způsobilosti provádí Státní plavební správa, která má pobočku v Praze, Děčíně a Přerově.

Obsahovou náplní čtyřdenního kurzu VMP bylo kromě praktického ovládání plavidel a jejich manévrování při nízkých a vysokých rychlostech i získávání dovedností v oblastech připlutí k přírodnímu břehu, odtah plavidel při mimořádných událostech a záchrana tonoucího.

Praktický výcvik proběhl na dvou lokalitách. Základní dovednosti ovládání plavidel byly nacvičovány a ověřeny na vodní ploše Jezera u Dolního Benešova. Druhou lokalitou byl Baťův kanál společně s řekou Morava. Lektoři ŠVZ absolvovali proplouvání plavební komorou na Baťově kanálu v přístavu Staré Město. Seznámili se s pravidly plavby plavební komorou a signálními znaky. Na navazující řece Moravě získali praktickou zkušenost s dalšími signálními znaky, pravidly plavby pod mostem a přes jezy či pravidly pro stání.

Absolutorium v kurzu VMP  bylo zakončeno závěrečnou zkouškou před komisí Státní plavební správy v Přerově. Zkoušku splnili úspěšně všichni lektoři ŠVZ a tím rozšířili řady držitelů průkazu vůdce malého plavidla u HZS ČR.

5.jpg9.jpg


kpt. Ing. Tereza Findeisová

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem