HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

rok 2012

 


 

KRONIKA


 


 


 


 


 

Hudby

při Hasičském záchranném sboru

Olomouckého kraje


 


 

8. díl – rok 2012


 


 


 


 


 


 


 

ZAČÁTEK ROKU


 

Leden je měsícem plesů a velkých mrazů. V kapele se po vánoční přestávce scházíme pomalu a pozvolna. V roce 2011 jsme se rozhýbali rychle díky schůzi kapely a bohatým plánům na léto. Původní plán byl na rok 2012 podobný, ale bohužel se do konce února nepodařilo schůzi svolat. V lednu ještě nebyly známé termíny vystoupení. Do toho nejdůležitější členové měli pracovní povinnosti a do zkoušky se nedostali.

Ještě na konci února nejsou termíny akcí známé. Jsou rozjednané aktivity typu Slatinice, hraní v altánu v projektu Kulturní Olomouc, Postřelmov, Štěpánov a mnohé další. Zatím však nemáme konkrétní termíny.

V červnu probíhá nedaleko Olomouce festival Žváčkova Konice. Antonín Žváček se narodil v Háčkách u Prostějova a my si před lety dali cíl, že budeme hrát i jeho skladby. Bylo tedy logickým krokem, že máme zájem na festivalu hrát. Původní informace od pořadatelů festivalu byla, že je tam kapel spousta a už se nevlezeme do programu. Nakonec se festivalu nezúčastní Posádková hudba Olomouc (profesionální vojenská kapela, která má mnoho pracovních povinností) a my dostali šanci. Podmínkou vystoupení na festivalu však je nahrání 2 skladeb na vznikající CD věnované Antonínu Žváčkovi. Budeme natáčet Karafiátovou polku a Tesařskou polku, kterou přímo od autora dostal i s věnováním náš kapelník Jiří Pavlíček. Vidina natáčení CD všechny muzikanty nahnala do zkoušek a my opět začali chodit až na výjimky poctivě. Natáčet by se mělo v sobotu 17. 3. 2012 nebo 14. 4. 2012. Určitě nás čeká opět cesta do Dolních Bojanovic a další spolupráce s panem Alešem Podařilem.

Ojedinělý projekt natočení CD věnované pouze Antonínu Žváčkovi je popsán také na internetu. Jen tam nechali ještě stále informaci, že natáčet bude Posádková hudba Olomouc místo Hudba při HZS Olomouc:

 

Význam projektu


 

Tento projekt je významný především tím, že umožní zachování kulturního dědictví, jímž skladby Antonína Žváčka bezesporu jsou. Jejich obtížnost většině orchestrů nedovoluje právě tyto skladby zařadit do svých nahrávek a právě proto existují pouze 3 vydání určené pouze jemu. Jeho CD natočili orchestry Žadovjáci, Veselka a Gloria. Ani jeden z nich však nemá vazbu na Žváčkův kraj. Náš projekt je postaven nikoliv na jedné, ale hned jedenácti dechových orchestrech, většinou amatérských. V tomto je snad jediný projekt svého druhu. Orchestry nejsou vybírány náhodně, ale výběr je zaměřen na Žváčkův rodný kraj a také na Žváčkův festival, pořádaný již šestnáct let v Konici.

Natáčení se účastní tyto orchestry: Žváčkova hudba z Konice - nově vzniklý orchestr, založený na počest A. Žváčka, Koničanka – dechová hudba z Konice, Holóbova mozeka – dechová hudba z Protivanova, působící pod ZUŠ Konice, Malohanácká muzika – velký dechový orchestr, který je vytvořen na základě partnerské smlouvy mezi ZUŠ Jevíčko, ZUŠ Konice a městem Velké Opatovice, Velký dechový orchestr Konzervatoře Brno – A. Žváček působil dlouhá léta v Brně. Bohužel v Brně není jiný velký dechový orchestr, tak jsme rádi, že můžeme využít orchestr Konzervatoře, Dechová hudba ZUŠ Zdounky – několikanásobný vítěz ceny o nejlepší orchestr v soutěžích vyhlášených MŠMT a také laureát ceny o nejlepší interpretaci Žváčkovy skladby na 15. ročníku Žváčkova festivalu, Malohanačka – dechová hudba z Velkých Opatovic, bude také nahrávat bonusové skladby Bohumila Vystavěla (viz. níže), Astra a Svitavská 12 – dvě dechové hudby ze Svitav, uměleckého vedoucího jim dělá Jaroslav Dvořák, velký znalec a propagátor hudby Antonína Žváčka, obě hudby účinkovaly na letošním 16. ročníku Žváčkova festivalu, dalším orchestrem, který se na tvorbě CD bude podílet je Posádková hudba Olomouc - orchestr, ve kterém A. Žváček dlouhá léta působil a jako poslední budou mít své místo na tomto CD Žadovjáci - kapela, která je také v osobě svého kapelníka Ladislava Svobody velkou propagátorkou Žváčkovy hudby u nás i v zahraničí, patří mezi nejlepší moravské dechovky a její účinkování na Žváčkově festivalu v Konici je již tradiční, navíc je to první dechová hudba, která natočila CD pouze se skladbami A. Žváčka.

Velmi důležité je také to, že uskutečněním tohoto projektu se dostane poděkování Bohumilu Vystavělovi, za jeho dlouholetou soustavnou a také velmi přínosnou činnost v oblasti dechové hudby. Skladby budou natočeny celkovým počtem jedenácti orchestrů, čímž se tato nahrávka dostane do různých koutů nejen ČR, ale i za její hranice. Do nahrávání CD bude zapojeno asi 250 hudebníků různého věku (od 10 do 80 let). Náklad 3000 kusů je také nadprůměrný a je velmi důležité, že již nyní je zajištěn odbyt tohoto produktu. Projekt je samozřejmě spojen se Žváčkovým festivalem v Konici. Neopomenutelné je také to, že ve studiu budou nahrávat zejména amatérské orchestry, které by se za normálních okolností k příležitosti natočit si svůj výkon, nedostali. Získají také nové zkušenosti, co se herní praxe týče.1


Aby vystoupení nebylo málo, máme další dva termíny: první termín je 20. 5., kdy jedeme hrát do Polska. Druhý termín je 4. 4. 2012. V Moravském divadle v Olomouci má pan dirigent Vladimír Vraňovský převzít cenu za celoživotní přínos v oblasti kultury. Byl nominován spolu s dalšími 128 lidmi. Cenu obdrží 11 vybraných osobností, pan dirigent je mezi nimi. Zjistit přesný čas slavnosti a zajistit vstupenky je jedna velká detektivka. Nakonec se podařilo – slavnost začíná 19:30 a zatím není rozhodnuté, zda budou vstupenky k dispozici. Tuto informaci jsem poslala všem muzikantům, na které mám mail. Úplně nejlíp zareagovala Vlasta Voglová:

Díky za informace. Byl vybrán opravdu ten nejlepší. Obdivuji jeho zápal, nadšení i vitalitu. Nemluvím o profesionalitě, která je na špičkové úrovni.

Poprvé jsem zažila dirigenta, který nepodceňuje a naopak nevyzdvihuje žádný nástroj. Kapela je pro něj jeden kompaktní celek, kde oceňuje každý čistý tón. Jistě vymyslíme, jak mu společně k tomuto významnému ocenění popřát.


 


 


 

vÝroČnÍ schŮze


 

Datum konání: 5. 4. 2012, 18:00 – 20:00

Místo konání: zasedací místnost HZS Ol. Kraje, Schweitzerova ulice

Domluva: plk. Ing. Miroslav Blažek se zástupci HZS Olomouckého kraje a výborem sdružení

Seznam muzikantů (celkem 22):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Vlasta Voglová, Jiří Krumpolec, David Všetička, Jaroslav Dostál

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Stanislav Jílek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek,

Zpěv: Miroslav Kubiš

Ostatní: Vilém Bauer

Fotodokumentace: Vilém Bauer

Dojmy: Termín výroční schůze jsme tentokrát naplánovali den po oficiálním ocenění pana dirigenta Vraňovského. Od nás jako poděkování získal diktafon, aby si mohl jednotlivé skladby natočit na zkoušce a potom nás následně potrápit další týden vylepšováním nedokonalostí.


 


 

 

Hodnotil se rok 2011, zrekapitulovaly se příjmy a výdaje, přijali noví členové a naznačily plány na rok 2012. Akcí máme opět hodně. Začínáme hned 29. 4. Natáčením dvou skladeb na CD věnované Antonínu Žváčkovi.


 


 

NATÁČENÍ CD


 

Datum konání: 29. 4. 2012, 6:30 – 17:30

Místo konání: Ton studio Dolní Bojanovice

Domluva: Jiří Pavlíček, Vladimír Vraňovský a Miroslav Blažek s organizátory festivalu Žváčkova Konice a Ton Studiem v Dolních Bojanovicích

Seznam muzikantů (celkem 27):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Vlasta Voglová, Jiří Krumpolec, David Všetička, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Stanislav Jílek, Jiří Pavlíček, Stanislav Wagner, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Jaroslava Jašková, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, František Mlynář

Ostatní: Vilém Bauer

Fotodokumentace: Vilém Bauer, Dita Maryšková

Hudební režie: Aleš Podařil

Technická režie: Petr Prokop

Dojmy: Již delší dobu se domlouváme, že bychom se rádi zúčastnili festivalu Žváčkova Konice. Je to kousek od Olomouce a naše kapela několik jeho skladeb hraje. Navíc Tesařskou polku dostal Jiří Pavlíček přímo do ruky i s věnováním od samotného autora. Vedení kapely začalo jednat. Letos se na poslední chvíli omluvila Posádková hudba Olomouc, takže jsme dostali možnost hrát. Ale současně byl požadavek natočit 2 autorovy skladby na CD. Za podpory ESF má vzniknou CD věnované pouze jednomu autorovi více než 500 skladeb – Antonínu Žváčkovi.

Na zkouškách jsme ladili detaily od ledna. Předposlední zkoušku si dirigent na svůj nový diktafon natočil stav skladeb. Doma si vše několikrát poslechl a vypsal několik papírů poznámek. Přesně podle předpokladu nás trápil nedostatky ještě na poslední zkoušce. Tam jsme také dostali pokyny na cestu.

Sešli jsme se asi 6:15 ráno před zkušebnou. Naložili auta bicí soupravou a 6:30 vyrazili 5 auty směrem na Dolní Bojanovice. Šesté auta jelo vlastní cestou přes Hněvotín a Lešany. Kolona aut dojela ke studiu již 8:07. Vedení se domluvilo na sezení kapely. My si rozbalili nástroje a šli si sednout. Oba technici nastavili mikrofony na konkrétní lidi a natáčení mohlo začít. Nejdříve však ještě bylo nutné vyladit hlasitost ve studiu a nastavit na správnou pozici každou jednotlivou páčku. Na rozehrání jsme si zahráli Pavanu.

Po dohodě Ervína s Laďou jsme jako první zvolili Tesařskou polku. Tentokrát natáčení probíhalo v mnohem klidnější atmosféře než před 5 lety. Hrála celá kapela. Jako celek jsme to natočili několikrát. Dirigent si šel poslechnout nahrávku. Spolu s panem Podařilem se dohodli na úpravách a detailech, které nesedí. My si to zahráli znovu nanečisto a potom se konkrétní (poměrně dlouhý) celek natočil znovu. Tím byl základ hotový. Jen Ervín si své sólo šel natočit samostatně a křídlovky neladících 8 taktů dotáčely po něm. Vlastní nahrávání Tesařské probíhalo od 10:00 do 13:00 a šli jsme na oběd.

V restauraci Obecní dům o nás věděli a vše bylo nachystané. Dostali jsme hovězí polévku s knedlíčky, bramborový salát a řízek. Rychlé, jednoduché jídlo, které všechny zasytilo. Někteří se přesunuli pěšky, jiní se těch několik metrů svezli autem. Vrátili jsme se a začali točit karafiátovou polku. Tam jsme to hráli asi jen třikrát. Nejprve všichni. Potom nás křídlovky opustily a my ostatní si to zahráli ještě asi dvakrát. Nastala výměna. Než si křídlovky polku nahrály, my ostatní jsme se stihli zabalit a poskládat nástroje do aut. Směrem domů jsme vyrazili asi v 16:00. Tentokrát se řidiči rozhodli jet každý sám a jinou cestou. 90 minut nám to však trvalo stejně. Jelikož jsme měli ve všech autech nějaké věci kapely, tak jsme se před zkušebnou stejně potkali.

Ještě cestou domů si dirigent pochvaloval výměnu pozic některých muzikantů a omluvu jednoho z natáčení. Naopak neposlušnou jiných. Ale to asi ke každé podobné akci třicet lidí patří. Další informace se možná dozvíme již na zkoušce ve čtvrtek. Hned 20. 5. Nás čeká vystoupení v Polsku a tam těch skladeb bude určité více, než jen dvě polky.


 


 


 


 

POLSKO


 

Datum konání: 20. 5. 2012, 6:30 – 17:30

Místo konání: Biala, Polsko

Domluva: Vladimír Vraňovský a Miroslav Blažek s organizátory festivalu, prostřednictvím Tomáše Uhlíře z Jeseníku

Seznam muzikantů (celkem 27):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Vlasta Voglová, Jiří Krumpolec, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Jaroslav Tihlář, Ondřej Sládek, Stanislav Jílek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, František Mlynář, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček

Ostatní: Vilém Bauer, Alan Maryška

Fotodokumentace: Vilém Bauer, Dita Maryšková, Alan Maryška

Řidič autobusu: Jakub Tichý

Seznam skladeb: W. Lange: DIXIE, Gustav Janík: TENOROVÁ, W. Löflfler: MISTER DIXIE, arr. Zdeněk Gurský: ZVONKY ŠTĚSTÍ, sólo Ervín Sládek a Antonín Dočkal, Razmond Lefevre: SAINT TROPÉZ, Ladislav Kubeš: STARÝ ZNÁMÝ, sólo Miroslav Blažek, Zdeněk Gurský: GLORIA, Lex Abel: BABY-FACE, arr. J.Dolák, L.Vaněk, M.Indrák: BEATLES MEDLEY, Johan Strauss: RADECKÝ POCHOD

Dojmy: Sraz u zkušebny byl naplánovaný na 7:30, odjezd na 8:00. Opět jsme odjeli pozdě, kvůli některým jedincům a jejich zpoždění. I s přestávkou jsme zastavili na benzince v Bialej v 11:00, tedy o hodinu dřív, než bylo plánováno. Dostali jsme pití a pokyny na další průběh.

Průvod všech kapel a jejich mažoretek na náměstí začal v 13:10, následovaly dvě společné skladby: Kolíne a Happy marching band a uvolnění místa ke koncertům. Pro nás čas oběda. Dostali jsme další pití, bramborové noky se závitkem a zelím a pauzu na průzkum. V 17:00 začínalo naše vystoupení plné sólistů a mažoretek. Koncert trval 50 minut. Ještě jsme stihli koncert ZUŠ Jeseník a vydali se směrem domů.

Když jsme se blížili k Bruntálu, vzpomněli jsme si na bývalého pana ředitele, Ing. Jiřího Horáčka. Nedalo se jinak. Skončili jsme u nich a zahráli 3 pochody. Věříme, že šlo o příjemné nedělní překvapení. Výlet jsme ukončili ve 22:00 vyložením věcí.


 

ROUSKÉ


 

Datum konání: 26. 5. 2012, 8:00 – 15:00

Místo konání: Rouské

Domluva: Miroslav Blažek a Jiří Pavlíček s organizátory

Seznam muzikantů (celkem 16):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Vlasta Voglová, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Ervín Sládek, Josef Růžička

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Miroslav Blažek, Jaromír Talík

Zpěv: Hana Rubášová, Miroslav Kubiš

Ostatní: Vilém Bauer

Fotodokumentace: Vilém Bauer

Dojmy: Přivítala nás krásná upravená vesnice. Po průvodu jsme se všichni pomodlili na hasičské mši. Za příznivého počasí a v prostředí spokojených obyvatel vesnice jsme odpolední vystoupení odehráli ve 13 lidech.

Z INTERNETU


 

V Šumperském deníku se objevil rozhovor s panem dirigentem. Zmínil se i o naší kapele. Považuji za správné celý článek uložit do kroniky pro další generace muzikantů.2


Vladimír Vraňovský: Nemohl bych jen koukat ven z okna


 


 

Zakladatel a bývalý dirigent jesenického orchestru Vladimír Vraňovský.

Autor: DENÍK/Petr Krňávek, 27.5.2012 11:24



 

Jeseník /ROZHOVOR/ – Když se v Jeseníku řekne Vladimír Vraňovský, vyvolá to podobné reakce jako v Šumperku jméno Aloise a Tomáše Motýla. Zatímco otec a syn Motýlové stojí za úspěšným dětským sborem, Vladimír Vraňovský založil a tři desítky let vedl jesenický mládežnický orchestr. Sklízel s ním úspěchy po celé Evropě a těleso dnes patří k republikové špičce.

Vladimír Vraňovský mě vítá ve své třídě v druhém podlaží budovy jesenické základní umělecké školy na Březinově ulici, kde dosud učí hru na klarinet. Asi hodinu se bavíme o jeho hudební cestě a kapele, kterou založil.

O den později mi volá. „Nechci, aby ten rozhovor vyzněl jako samochvála. Obrovský podíl na všech úspěších mají členové dechového orchestru a kolegové ze základní umělecké školy," zdůrazňuje. I přesto o jeho zásluhách nepochybuje asi nikdo. Také proto si nedávno z rukou olomouckého hejtmana převzal cenu za celoživotní přínos v oblasti kultury.

Před několika týdny jste si převzal krajské ocenění, pomyslně jste vstoupil do dvorany slávy. Co se vám při tom honilo hlavou?

To ocenění je za celoživotní působení a práci. Na jedné straně jsem byl poctěn a měl z toho obrovskou radost. Na druhé jsem byl trošku smutný, že kus mého života odešlo. Ale vyvážila to skutečnost, že za mnou bylo něco vidět. Vychoval jsem plno hudebníků a vážím si toho, že to nebyli jen muzikanti, kteří hráli v orchestru, ale že šli dál a vypracovali se na vysokou úroveň. Když jsem byl v Jeseníku ředitelem základní umělecké školy, dělal jsem všechno pro to, aby se hoši, co šli na studie na konzervatoř nebo vysokou školu, vrátili. Z toho, že se mi to povedlo, mám největší radost. Protože zdejší dechové oddělení je postavené z našich bývalých žáků.

Máte představu, kolik vám za ty roky prošlo rukama muzikantů?

Přesný počet nemám, ale jsou to stovky. Je to jednatřicet let, dalo by se to spočítat. Ale statistika mi nic neříká. Pro mě statistika je, že když někoho potkám, řekne „měli jsme krásné zážitky" nebo „šel jsem studovat tam a tam". Z toho mám největší radost.

Kde všude vaši absolventi skončili?

Nejen tady v Jeseníku a v jesenickém okrese, ale učí třeba v Praze. Například Radek Tichavský vystudoval skladbu v Brně, pak pokračoval v Praze. Namluvil si Mexičanku, odstěhoval se do Mexika. Podle posledních zpráv, které mám, si založil v Monterrey soukromou vysokou školu. Další eso, které považuji za úspěch a na které jsem hrdý, je pan Bubeníček, profesor na vysoké škole a sólista národního divadla v Bratislavě. Můj žák, klarinetista je zástupcem sólisty v hudbě ústřední armády v Praze. V Olomouci je trombonista Tutko, v opeře dvě hornistky... Po republice je jich roztroušeno hodně.

Jste Jeseničák?

Nejsem.

Jak jste se do Jeseníku dostal?

Pocházím z Dobšína u Sobotky v Českém ráji. Jako kluk jsem navštěvoval měšťanskou školu a začal jsem se zajímat o muziku. Tamní ředitel měšťanky Josef Fejfar shodou okolností dělal nábor na výuku ve hře na housle, a tak jsem se přihlásil. Z naší dědiny začalo čtyři až pět kluků, zůstal jsem u toho sám. Táta na mě byl dost tvrdý, za což mu moc děkuju (podívá se nahoru). Na konzervatoř se pomýšlelo, ale nebyly peníze.

Jak jste tedy vystudoval?

Ředitel Fejfar tátu navedl, jestli bych to nezkusil ve vojenské hudební škole, která byla tenkrát v Praze. Máma z toho nadšená nebyla, ale táta byl v sedmém nebi, protože muziku miloval. Přihlásil jsem se a v padesátém roce jsem se do vojenské hudební školy dostal, ve třiapadesátém jsem ji absolvoval. Pak nás rozstrkali po vojenských hudbách, tak jsem se dostal tady do Jeseníku. Potkal jsem zde první lásku, s níž jsem se potom oženil. Ale jak to bývá v armádě, začaly přesuny. Na dva roky jsem šel do Hodonína, ale tam se mi moc nelíbilo. Koukal jsem odtamtud zmizet.

Proč?

Na moji náturu se tam moc pilo, to na mě nebylo. Požádal jsem o přeložení do Krnova, kde byl výborný kapelník, kapitán Šubrt. Pak celou muziku stěhovali do Opavy a za dva roky nás rozprášili. Tak jsem se octnul v Olomouci. Žádal jsem o byt, abych mohl být s rodinou. Byl jsem ženatý, čekali jsme druhé dítě. Řekli mi: Sedm roků čekat. To mě otrávilo, a tak jsem řekl: Jdu do civilu. Prakticky jsem začínal znovu, protože vojenské vzdělání, a obzvlášť v učitelství, mi bylo na nic. Nastoupil jsem na konzervatoř do Brna a současně jsem v šedesátém roce nastoupil v Jeseníku do školy.

Kde se cítíte jako doma? V Jeseníku, v Olomouci, kde bydlíte, nebo v Českém ráji?

V Českém ráji jsem žil jen patnáct let jako děcko. Rád se tam vracím, mám tam známé. Osud mě ale zavál sem, a tak se víc považuji za Moraváka. V Jeseníku jsem byl od roku 1953, pak byly přesuny na různá místa, v 60. roce jsem se vrátil a žil jsem zde až do roku 2005.



 

Co vás vedlo k tomu, že jste v Jeseníku založil dechový orchestr?

Každá větší škola zakládala dechový orchestr. Rýmařov, Krnov, Bruntál a tady na Šumpersku nic. Už před tím jsem založil smyčcový orchestr, takovou malou salónku, kterou jsem doplnil dechovými nástroji. Na něco takového mě naváděl jeden pan učitel s tehdejším ředitelem Aloisem Složilem. Slovo dalo slovo, vzal jsem papír a prošel si školu, jaké dechové nástroje se tu učí a kolik lidí bych dal dohromady. Poskládal jsem jich asi dvacet. Měli jsme tři, čtyři skladbičky, poprvé jsme hráli na náměstí na prvního máje.

Měli žáci o hraní v orchestru zájem?

O hraní v orchestru zájem byl, a tak jsem chodil po klavírním a houslovém oddělení. Chtěl jsem orchestr doplnit, ale potřeboval jsem žáky, kteří znají rytmus a noty, aby na dechový nástroj postupovali rychleji než úplní začátečníci. Soubor se rozrůstal až do sedmdesáti lidí. Zlom, kdy jsem začal vážně s orchestrem pracovat, nastal po okresní soutěži v Zábřehu.

Co vás k tomu přivedlo?

V porotě seděl pan Dospiva (bývalý dirigent orchestru v Krnově – pozn. red.). Ten si nás všiml a přišel po soutěži za mnou. Říkal, že pokud bych proti tomu nebyl, nabídl by mi pomoc. Že jsme perspektivní kapela, on má zkušenost s mládežnickým orchestrem, jestli tedy přijímám pomocnou ruku. Odpověděl jsem, že samozřejmě. Tím vzniklo naše obrovské kamarádství. Do sedmi let jsem dostal kapelu na vysokou úroveň, dokonce na zájezdy a soutěže do zahraničí. Pan ředitel Složil mi říkal: Víš, Vladimíre, založit orchestr není nic těžkého, ale těžké je ho udržet. A pan Dospiva mi radil: Vladimíre, buď to dělej pořádně, nebo se na to vykašli. Od těch dvou pánů jsem si to bral k srdci.

Takže mezi vámi a panem Dospivou z Krnova panovala spolupráce...

Obrovská.

... spíš než konkurence.

Tak do určité míry existovala konkurence také. Moje děcka se chtěly přiblížit jeho orchestru, který byl na velmi vysoké úrovni. Chodily za mnou a prosily: Pane učiteli, řekněte panu Dospivovi, ať nám půjčí ty a ty noty. Já jim říkám: Hoši, na to nemáme. Ten motor, ta motivace byla úžasná.

Až se jesenický orchestr dostal na úroveň Krnova.

Ano. I autoři skladeb, kteří sem dojížděli a hostovali zde, z toho měli obrovskou radost. Krásný výrok použil Evžen Zámečník (skladatel dechové hudby, pozn. red.): To se málokdy najde, aby dva orchestry vedle sebe žily, kamarádily spolu a pořádaly koncerty na vysoké úrovni. Většinou mezi orchestry bývá řevnivost, pomlouvání. U nás to bylo opačně.

Jak vybudovat a udržet tak úspěšný orchestr? V Jeseníku funguje od roku 1971, což je přes čtyřicet let.

Táhl jsem to jednatřicet roků, pak jsem předal orchestr mladým. Když jsem se blížil důchodovému věku, dělal jsem vše pro to, abych si vychoval následovníky. Těm jsem kapelu předal. Tomáš Uhlíř a Milan Domes jsou velice sehraní, jsou to úžasní kamarádi a vedou orchestr podle mých představ.

Nebylo vám líto, když jste orchestr před jedenácti lety předával? Přece jen, vést jej třicet let, to muselo být silné pouto.

To víte, že jsem měl na krajíčku... a mám ještě dnes (zvážní, odmlčí se). Je tam kus mého života. A jsem šťastný, že... že jsem u něčeho takového mohl být a s těmi mladými pracovat. Samozřejmě mi to moc líto bylo a je. Ale do dnešního dne mám tu možnost, že jsem na významné koncerty zván a dvě tři skladby mi hoši svěřují, takže si je provedu. S orchestrem stále žiju. A učím tu (v Jeseníku, pozn. red.) dva dny v týdnu, vychovávám žáky a doplňuji je do orchestru.



 



 

Práce s orchestrem vám musela zabrat hodně času.

Samozřejmě. Zvládl jsem to díky tomu, že jsem měl dobré rodinné zázemí, že jsem měl pochopení u vedení školy, města a tak dál. Bez toho by to nešlo. Ale ta vlastní práce spočívala jen tady u mě, tady (ukazuje na stůl) sednou, psát. Tenkrát ještě nebyly kopírovací možnosti. Tak mi pan Praveček (hudební skladatel, pozn. red.) poslal partituru a říkal: Do čtrnácti dnů vrátit. Tak rychle opsat, vrátit a pak rozepisovat. Byly to hodiny a hodiny, nedá se to spočítat. Také to vyžadovalo, že jsem nešel v deset hodin spát, ale ve dvě, ve tři hodiny ráno.

Orchestr měl pod vaším vedením řadu úspěchů. V nominačním listu k vašemu ocenění bylo vyjmenováno asi dvacet soutěží po celé Evropě, samá první místa. Jakého si vážíte nejvíc?

Každé ocenění v každém státě má své specifikum. První výjezd na Západ za komunistického režimu bylo Holandsko. Jeli jsme tam nabuzení, pracovali jsme na tom celé prázdniny. A teď tam přijedeme, obrovské ovace. Když jsme skončili soutěžní program, přišel za námi tajemník z pořadatelské organizace. Museli jsme přidávat a hráli jsme až do půl jedné ráno. Na to konto nám prodloužili pobyt. Měli jsme odjíždět ve středu a zůstali jsme až do neděle. Je to úžasná vzpomínka, první výjezd a hned první místo. Obrovský úspěch jsme získali v Norsku. Na tamní soutěži jsme museli obsadit osm disciplín. V orchestrální kategorii nám dali povinnou skladbu a vybrali si z našich tří navržených. Ale jen půl hodiny před vystoupením. Odtamtud jsme přijeli jako absolutní vítězové asi ze sto dvaceti orchestrů.

Bydlíte v Olomouci, na jesenické „zušce" učíte dva dny v týdnu. Co vás vede k tomu vážit každý týden cestu vlakem z Olomouce do Jeseníku a druhý den zase zpátky?

Jednak pořád rád pracuji s mladými lidmi. A za druhé, měl jsem tu rozjeté žáky. Cyklus je čtyři plus čtyři roky. Mám tu děvčata, která jsem si vychoval a dotáhl je až do konce. Přitom mi byli přidaní noví žáci, začal jsem s nimi pracovat, oni zase vyšplhali. Já nemůžu odejít (smích). Také chci pomoc panu Uhlířovi, který vede orchestr, aby měl doplnění do dřevěné sekce. Za finančních podmínek, které jsou na školách, se těžko hledají učitelé. Takže pokud mi zdraví slouží a myslí mi to, dělám to strašně rád.

Jak vůbec vypadá váš pracovní týden?

Nedokážu si představit, že bych jako důchodce koukal ven z okna, to v žádném případě. Jedu na dva dny do Jeseníku, pak přijedu domů, ve středu si odpočinu, připravím se a ve čtvrtek mám akci s muzikanty v Olomouci. Tam vedu hasičskou kapelu. Připravuji pro ně notový materiál a podobně. Týden mám naplněný, pestrý.

Chystáte se vůbec někdy na odpočinek?

Na ten je dost času, o tom jsem nepřemýšlel. O důchodcích se říká všechno možné, ale já jsem tohoto názoru: Člověk nasbíral celoživotní zkušenosti. Pokud má někdo zájem, jsem rád, když je mám komu předat a mohu pomoci.

Autor: Petr Krňávek



Žváčkův festival Konice


 

Datum konání: 17. 6. 2012, 13:00 – 18:00

Místo konání: Konice

Domluva: Vladimír Vraňovský, Jiří Pavlíček a Miroslav Blažek s organizátorem festivalu, panem Jiřím Palánem

Seznam muzikantů (celkem 31):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Vlasta Voglová, Jiří Krumpolec, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Stanislav Jílek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Gabriela Höpflerová, Jarmila Lichtenšteinová, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Jaroslava Jašková, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček

Ostatní: Vilém Bauer, Alan Maryška, Ludmila Mlynářová

Fotodokumentace: Vilém Bauer, Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: Rudolf Nováček, arr. Karel Bělohoubek: CASTALDO, Antonín Žváček: TESAŘSKÁ, arr. Zdeněk Gurský: ZVONKY ŠTĚSTÍ, sólo Ervín Sládek a Antonín Dočkal, Miloš Machek: BUM –AU CHA-CHA, Antonín Žváček: KARAFIÁTOVÁ, Václav Hybš: SLAVNÉ BASFIGURY, lidová: TANCUJ –TANCUJ, Ladislav Slavětínský: SVĚT POCHODUJE


 

Dojmy: Sraz muzikantů před zkušebnou byl stanoven na 9:30. Po malé zajížďce jsme dojeli ke škole asi v 10:20 a měli dost času. V okolí se nevyskytoval nikdo, kdo by alespoň vzdáleně připomínal festival muzikantů. Nachystali jsme si nástroje na průvod a odvezli auta k zámku.

Přibližně v 11:00 se objevila paní v hanáckém kroji a poslala nás do jídelny na oběd. Dostali jsme bramborový salát s řízkem. To už do jídelny začali chodit i další muzikanti. My měli další více než hodinu čas, kdy se nic nedělo. 15 minut před zahájením průvodu se u školy objevil příslušník policie. Kapely se nakonec seřadily samy a společně jsme vyrazili k zámku. Policie nám zavřela cestu, abychom měli plynulý průchod. Asi 13:15 byl slavnostně zahájen Žváčkův festival v Konici.

My jsme se dostali na podium v 16:30, jako šestá kapela v pořadí. Ještě po úvodní skladbě proběhl křest CD Antonína Žváčka, kde máme dvě své skladby: Karafiátovou a Tesařskou. Po 40 minutách jsme program ukončili, uklidili věci a jeli domů.

Podle ohlasů z publika se koncert líbil. Hráli jsme „něco jiného než ostatní“ a prý dělali i dynamiku. To se sice dirigent divil, ale posluchači vystoupení vnímali pozitivně.

Slatinice


 

Datum konání: 14. 7. 2012, 9:00 – 11:30

Místo konání: Slatinice

Domluva: Jiří Pavlíček se zástupci DHS Slatinice a obecním úřadem zastupovaným starostou Jiřím Ambrossem

Seznam muzikantů (celkem 28):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Jiří Krumpolec, David Všetička, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Břetislav Škrabal, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Pavlíček, Zdenek a Jiří Horákovi na pochod

Zpěv: Hana Rubášová, Miroslav Kubiš

Ostatní: Vilém Bauer, Alan Maryška

Fotodokumentace: Vilém Bauer, Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: arr. M. Baginský: CO JSTE HASIČI, Pavel Svoboda: Z VĚDÉRKA VÍNKO, Jaromír Vejvoda: UŽ JE TO DÁVNO, Ladislav Kubeš: HRADIŠŤANKA, Ladislav Kubeš: BORKOVICKÁ, Blahoslav Smíšovský: MORAVA, arr. Ladislav Kubeš: VČERA JSEM BYL U MUZIKY, Ferdinand Petr: JÁSAVÁ, Jaromír Vejvoda: KDYBY TY MUZIKY, Miloš Machek: CHA – CHA, J. Dolák, L. Vaněk, M. Indrák: BEATLES, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ, arr. Karel Bělohoubek: TANCUJ, TANCUJ

Dojmy: Pochod vesnicí se zdál být pro některé velkou překážkou. Vystoupení na hřišti jsme si hráli sami pro sebe. Po odehrání programu a sbalení not jsme jeli rovnou domů.


 

Medlov


 

Datum konání: 21. 7. 2012, 12:30 – 18:00

Místo konání: Medlov

Domluva Miroslav Blažek se zástupci SDH Medlov zastoupeném starostkou DHS Vlastimilou Schwubovou

Seznam muzikantů (celkem 33):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Vlasta Voglová, Jan Riedinger, Milan Labónek, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Stanislav Jílek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Jaroslava Jašková, Zdenek Papoušek, Roman Höpfler, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček

Ostatní: Vilém Bauer, Alan Maryška

Zpěv: Hana Rubášová, Miroslav Kubiš

Fotodokumentace: Vilém Bauer, Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: arr. M. Baginský: CO JSTE HASIČI, Pavel Svoboda: Z VĚDÉRKA VÍNKO, Jaromír Vejvoda: UŽ JE TO DÁVNO, Ladislav Kubeš: HRADIŠŤANKA, Ladislav Kubeš: BORKOVICKÁ, Blahoslav Smíšovský: MORAVA, arr. Ladislav Kubeš: VČERA JSEM BYL U MUZIKY, Ferdinand Petr: JÁSAVÁ, Jaromír Vejvoda: KDYBY TY MUZIKY, Miloš Machek: CHA – CHA, J. Dolák, L. Vaněk, M. Indrák: BEATLES, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ, Ludo Beleš: ROZMARNÁ, Ladislav Kubeš: MOJE ČESKÁ VLAST, Siegfried Rundel: HAPPY MARSCHING BAND


 

Dojmy: V době srazu nás přepadla bouřka. Čekali jsme schovaní, co si počasí na nás ještě nachystalo. Nakonec jsme suchou nohou došli přes celou vesnici až na hřiště. Tam bylo připravené krásné velké a pohodlné podium. Program se pravidelně střídal – vystoupení cyklistů, kapela, vystoupení siláků, kapela, ukázka záchranné práce, kapela. Kapky se nám už vyhnuly a dokonce si cestu mraky našlo i sluníčko.


 


 

Hněvotín


 

Datum konání: 29. 7. 2012, 9:00 – 12:00

Místo konání: Hněvotín

Domluva: Jiří Pavlíček s obecním úřadem

Seznam muzikantů (celkem 28):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Vlasta Voglová, Jiří Krumpolec, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, František Mlynář, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček

Ostatní: Vilém Bauer, Alan Maryška

Fotodokumentace: Vilém Bauer, Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: Tentokrát jsme neměli program připravený předem. Přesto jsme si zahráli jak osvědčené stálice jako DARUJTE RŮŽI, ZVONKY ŠTĚSTÍ, GLORIA, SVĚT POCHODUJE, tak nové skladby typu VIVA ESPAŇA nebo tango CIKÁNKA.

Dojmy: Slavnosti v Hněvotíně začaly už v pátek odpoledne. V neděli už byli někteří obyvatelé unavení. Přesto se našli zájemci o naše vystoupení.


 

Na závěr jsme dostali pokyny k úklidu věcí a především informace o hraní další sobotu.


 

Ústín


 

Datum konání: 4. 8. 2012, 9:00 – 12:00

Místo konání: Ústín, hřiště

Domluva: Jiří Pavlíček a Břetislav Škrabal s místními hasiči

Seznam muzikantů (celkem 28):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Jiří Krumpolec, Jaroslav Dostál, Hana Lichtenšteinová, Jan Riedinger

Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun, Vojtěch Václavek

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Jaroslava Jašková, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Alois Kondziolka, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, František Mlynář, Jiří Pavlíček

Fotodokumentace: Dita Maryšková, Petr Pokorný ml.

Seznam skladeb: Opět jsme hráli podle nálady, většinou na lidovou notu. Sólisté měli povolený odpočinek.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Flora Olomouc


 

Datum konání: 12. 8. 2012, 16:00 – 18:00

Místo konání: Smetanovy sady Olomouc

Domluva: Miroslav Blažek a Jiří Pavlíček se zástupci MMOL.

Seznam muzikantů (celkem 28):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Vlasta Voglová, David Všetička, Jiří Krumpolec, Jaroslav Dostál, Jaroslav Walachovicz

Melodie: Ladislav Caňkař, Stanislav Jílek, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Gabriela Höpflerová, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Jaroslava Jašková, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, František Mlynář, Jiří Pavlíček

Fotodokumentace: Dita Maryšková, Vilém Bauer, Alan Maryška

Seznam skladeb: Rudolf Nováček: CASTALDO, Blahoslav Smíšovský: MORAVA, arr. J. Tihlář: E VIVA ESPAŇA, A. Dvořák: Z NOVÉHO SVĚTA, W. A. Mozart: ROMANCE sólo Ludmila Mlynářová, arr. Zdeněk Gurský: ZVONKY ŠTĚSTÍ sólo Ervín Sládek a Antonín Dočkal, Karel Vacek: CIKÁNKA, Jaromír Vejvoda: ZELENÉ HÁJE, Jaromír Vejvoda: UŽ JE TO DÁVNO, Jan Holoubek: DARUJTE RŮŽI sólo Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek a Antonín Dočkal, Václav Maňas: UTÍKÁ TO, UTÍKÁ, Zdeněk Krotil: PÁNI MUZIKANTI, přestávka, František Kmoch: ČESKÁ MUZIKA, K. Kupinskij: VARIACE NA BĚLORUSKOU LIDOVOU, sólo na xylofon Květa Fridrichová, Gustav Peter: ZIRKUS RENZ, Ferdinand Petr: JÁSAVÁ, Zdeněk Gurský: GLORIA, Ladislav Kubeš: STARÝ ZNÁMÝ sólo Miroslav Blažek, Pavel Svoboda: Z VĚDERKA VÍNKO, arr. L. Kubeš: VČERA JSEM BYL, Josef Stuchlý: ČERVENÝ TULIPÁN, Miloš Machek: CHA – CHA, J. Dolák, L. Vaněk, M. Indrák: BEATLES MEDLEY, Jaromír Vejvoda: KDYBY TY MUZIKY, TANCUJ, TANCUJ


 


 

Slatinky


 

Datum konání: 18. 8. 2012, 11:00 – 17:00

Místo konání: Slatinky, průvod městem, areál zábavy „v lese“

Domluva: Jiří Pavlíček a Miroslav Blažek s místními hasiči.

Seznam muzikantů (celkem 28):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiří Krumpolec, Jan Riedinger, František Vyroubal

Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Jarmila Lichtenšteinová, Břetislav Škrabal, Alois Kondziolka, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček

Fotodokumentace: Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: Využili jsme osvědčené skladby v lidovém tónu a některé populární melodie jako Cha-cha, Zvonky štěstí, Beatles Medley nebo Gloria. Jan Riedinger si zahrál Cizince na pobřeží.

Dojmy: Hraní u hasičské zbrojnice bylo podle očekávání. Pak jsme se průvodem přesunuli na místo podobných akcí – v lese. Poslední kus cesty, po štěrkové nepříjemné cestě do prudkého kopce byla pro některé lidi zkouškou vytrvalosti. Podařilo se to všem. I když některým s pomocí. Na oběd jsme dostali uzené kuře a nápoje podle chuti a potřeby.


 


 

Uherské hradiště


 

Datum konání: 1. 9. 2012, 6:30 – 8:30

Místo konání: Sportovní stadion v Uherském Hradišti, kde se konalo Mistrovství ČR v hasičských sportech

Domluva: Miroslav Blažek se zástupci HZS Zlínského kraje

Seznam muzikantů (celkem 25):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Jiří Krumpolec, Vlasta Voglová, David Všetička, Jaroslav Dostál

Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Jaroslava Jašková, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Břetislav Škrabal, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček, Bedřich Blahunek

Fotodokumentace: Dita Maryšková

Seznam skladeb: pochody

Dojmy: Čas a místo hraní mělo za důsledek vstávání mnohých lidí ve 3:00 v noci. Z Olomouce jsme odjížděli v 4:30 za deště. Cesty však byly prázdné a v Hradišti jsme byli už v 6:00. Organizátoři nám nachystali místo na hraní ve variantě suché i mokré a my využily obě místa. Po skončení hraní jsme dostali každý tři chlebíčky a podle chuti kávu, pivo nebo limo. Domů jsme dorazili v 10:30 už bez deště.


 


 


 


 

SVATBA


 

Kapela měla v dubnu 8 let a máme zde již třetí svatbu. Po Davidovi Všetičkovi a Mirkovi Blažkovi se rozhodla vstoupit do manželství také Jarmila Lichtenšteinová. Nejdříve jsme mailem dostali oznámení a začali plánovat.


 


 


 


 

Některým se podařilo zúčastnit se svatebního obřadu. Na další zkoušce od nás Jarka dostala domácí pekárnu jako svatební dar a blahopřání.


 

ŠTĚPÁNOV


 

Datum konání: 15. 9. 2012, 11:00 – 16:00

Místo konání: Štěpánov, průvod městem, areál chovatelů

Domluva: Jiří Pavlíček a Miroslav Blažek se SDH Štěpánov

Seznam muzikantů (celkem 33):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Jiří Krumpolec, Vlasta Voglová, David Všetička, Hana Lichtenšteinová

Melodie: Ladislav Caňkař, Stanislav Jílek, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Gabriela Höpflerová, Břetislav Škrabal, Alois Kondziolka, Jaroslava Jašková, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Jiří Pavlíček a Jiří Pavlíček, Bedřich Blahunek, František Mlynář

Zpěv: Hana Rubášová, Miroslav Kubiš

Fotodokumentace: Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: Využili jsme osvědčené skladby v lidovém tónu a některé populární melodie jako Cha-cha, Beatles Medley nebo Gloria. Jiří Krumpolec si zahrál Cizince na pobřeží.

Dojmy: Areál šlechtitelů byl sice na okraji vesnice, ale nakonec jsme všichni dojeli včas. Nachystali jsme si židle, pulty a noty a přesunuli se na druhý konec obce, kde začínal slavnostní průvod. Cesta byla dlouhá, po rovné krásné cestě a do kroku nás doprovázelo sluníčko. Někteří však nezvládali.

Úvodní proslovy akci zahájily. My si zahráli a šli na guláš. Odpoledne se na obloze objevily mraky a za celé odpoledne jsme mnozí promrzli. Podcenili jsme vrtošivé podzimní počasí. Někteří muzikanti skončili v posteli s angínou. Většina však zůstala zdravá a mohli přijít na zkoušku pro informace na další týden.


 

ŠUMVALD


 

Datum konání: 22. 9. 2012, 17:00 – 20:30

Místo konání: Šumvald

Domluva: Jiří Pavlíček a Miroslav Blažek se SDH Šumvald a obecním úřadem

Seznam muzikantů (celkem 27):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Vlasta Voglová, Milan Labónek, Jaroslav Walachovicz

Melodie: Ladislav Caňkař, Stanislav Jílek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Jaroslava Jašková, Petr Pokorný, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Martin Král, Ludmila Mlynářová, Břetislav Škrabal, Robin Soušek, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, František Mlynář, Bedřich Blahunek

Zpěv: Hana Rubášová, Miroslav Kubiš

Fotodokumentace: Dita Maryšková, Alan Maryška

Seznam skladeb: Využili jsme osvědčené skladby v lidovém tónu a některé populární melodie jako Cha-cha, Beatles Medley a další. Končili jsme skladbou Svět pochoduje.

Dojmy: Další vesnická akce, tentokrát na oslavu 725 let trvání obce. Podle informací na zkoušce se měla konat na hřišti, nakonec jsme museli najít cestu do areálu „za školkou“. Na vyvýšeném pódiu nás skoro nebylo vidět. Aspoň my jsme určitě ven neviděli, ale lidé tančili. Větší zážitek máme s mikrofony. Ty totiž vracely mluvení se zpožděním. Ditě se smála celá kapela. Ona konečně musela své povídání radikálně zpomalit. Po malé přestávce jsme raději s uváděním skladeb přestali a litovali jsme zpěváky, kteří si poradit museli.

Na večeři jsme dostali chleba s kuřecím řízkem a koláčky, na pití víno (díky prohibici se stále nesměl nalévat tvrdý alkohol). Nealko chybělo.


 

VÁNOČNÍ KONCERT


 

Datum konání: 13. 12. 2012, 16:00 – 18:00

Místo konání: Prostějov

Domluva: Jiří Pavlíček s 

Seznam muzikantů (celkem 24):

Dirigent: Vladimír Vraňovský

Dřeva: Dita Maryšková, Jiřina Pšenková, Vlasta Voglová, David Všetička, Jiří Krumpolec, Jan Riedinger

Melodie: Ladislav Caňkař, Jaroslav Tihlář, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Iva Maryšková, Petr Pokorný, Ervín Sládek, Stanislav Wagner, Antonín Dočkal, Ladislav Baloun

Doprovody: Ludmila Mlynářová, Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Robin Soušek, Zdenek Papoušek, Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Libuše Blahunková a Bedřich Blahunek

Moderování: Dita Maryšková, Antonín Dočkal

Fotodokumentace: Dita Maryšková

Seznam skladeb: M. Machek: NARODIL SE KRISTUS PÁN, NESEM VÁM NOVINY, arr. J.Bílý: MELODIE PRO SANTU, J.Haan: YOUNG AMADEUS, arr. J. Tihlář: ZVONKY BÍLÉ, A. L. Webber: PIU JESU, Irving Berlin: BÍLÉ VÁNOCE, M. Machek: VEČERNÍ NÁLADA VE SLEZSKU IV., M. Machek: PÁSLI OVCE VALAŠI, M. Machek: PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA, M. Machek: HANÁCKÝ SVATEBNÍ VALČÍK II., M. Machek: VALAŠSKÁ POLKA III., M. Machek: SLOVÁCKÝ VERBUŇK I., Miloslav Ducháč: ŠŤASTNÉ VÁNOCE, Acker Bilk: CIZINEC NA POBŘEŽÍ, Bert Kaempfer: DLOUHÁ BÍLÁ NOC, M. Machek: JAK JSI KRÁSNÉ JEZULÁTKO, M. Machek: VESELÉ VÁNOČNÍ HODY, Frenk Churchil, arr. Jan Pavel: SNĚHURKA A SEDM TRPASLÍKŮ, Franz Gruber: TICHÁ NOC, J.Vomáčka: VÁNOCE, VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ

Dojmy: Členové kapely se postupně sešli na náměstí v Prostějově. Pódium jsme našli rychle, ale většina z nás se raději šla ukrýt do tepla. Mezi muzikanty postavili organizátoři topná tělesa. Přesto jsme koncert odehráli bez přestávky a se zamrzajícími nástroji. Vždyť teploměr ukazoval 8 °C pod nulou.


 


 

VÁNOČNÍ KONCERT


 

Datum konání: 19. 12. 2012, 16:30 – 18:00

Místo konání: Horní náměstí Olomouc