HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rekreační objekt na Semilsku hasily jednotky 2. stupně požárního poplachu několik hodin

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přijalo dnes ráno ve 4:36 hodin oznámení o kouři valícího se z oken horského penzionu Jilemnická Bouda na Horních Mísečkách ve Vítkovicích v horských partiích Krkonoš. 

Oznamovatelem byl zaměstnanec objektu, který duchapřítomně opustil včas prostory objektu a přivolal hasiče. K místu události byly ihned vyslány jednotky druhého stupně požárního poplachu. V rámci mezikrajské spolupráce byla vyžádána také jednotka HZS Královehradeckého kraje ze stanice Vrchlabí. Po příjezdu hasičů na místo bylo průzkumem zjištěno, že jde o silně zakouřené prostory 2. patra a střechy objektu.

Hasiči vytvořili dvě průzkumné skupiny, které v dýchací technice vstoupily do objektu a pomocí termokamery hledaly ohnisko zakouření. To se podařilo nalézt, vzhledem k velmi silnému zakouření a složitější dispozici objektu, až po delším úsilí v jednom z pokojů ve druhém patře. Další skupina hasičů se snažila dostat do podkrovního prostoru, který byl tou dobou rovněž silně zakouřen s nulovou viditelností.

Pomocí výškové techniky a CCS Cobra (zařízení určené pro hašení vysokotlakým proudem vody a řezání materiálu vodním paprskem) započaly hasební práce také na střeše objektu. Zásah byl velmi náročný vzhledem k materiálu střechy, na které se nacházela tzv. falcovaná plechová krytina. Střechu a její konstrukci museli hasiči následně ve třech polích rozebrat a uhasit veškerá ohniska požáru. Hasební zásah na střeše objektu byl podporován dalším vodním proudem. Vnitřní prostory pak hasiči hasili dvěma vodními proudy. Rekreační objekt jednotky odvětrávaly pomocí dvou přetlakových ventilací.  Lokalizaci požáru nahlásili hasiči v 9:37 hodin. Likvidace byla z místa události hlášena v 11:18 hodin.

Během události nebyl nikdo zraněn. Příčinu události a výši škody bude dále zjišťovat vyšetřovatel příčin požárů. Na místě zasahovaly profesionální jednotky HZS LK stanice Semily, Jilemnice, HZS KhK stanice Vrchlabí a JSDH Poniklá, Rokytnice nad Jizerou, Studenec, Jilemnice a Vítkovice.

autor: por. Bc. Lucie Hložková

FOTO: HZS Libereckého kraje

JIlemnická BoudaJIlemnická Bouda

Jilemnická BoudaJilemnická Bouda

Jilemnická BoudaJilemnická Bouda

vytisknout  e-mailem