Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rekordní počet požárů a vítr – to byl poslední dubnový víkend hasičů

Hasiči se o víkendu 25. - 26.4. opravdu nenudili. Lesní požáry, hořící velkokapacitní seníky, usmrcené děti, stromy spadlé na silnice. S tím vším a mnohým dalším se hasiči setkali během dvou hektických víkendových dní, kdy naši zemi sužovalo sucho a silný vítr.  

Nejdříve statistika:
V sobotu 25.4. likvidovali hasiči celkem 133 požárů (z toho 48 v přírodním prostředí – lesy, louky, tráva), což je více než dvojnásobek celoročního průměru.
V neděli 26.4. pak zasahovaly jednotky požární ochrany u vůbec největšího počtu požárů v letošním roce (od Silvestra) – bylo jich 177 (z toho 99 bylo požárů v přírodním prostředí), což je téměř trojnásobek celoročního průměru.
Za oba víkendové dni tak hasiči dokázali zlikvidovat celkem 310 požárů (z toho 147 v přírodním prostředí), což je více než 2,5 násobek celoročního průměru.
 
V období od 1.4. do 26.4. 2009 likvidovali hasiči celkem 2711 požárů, což je 174 % celoročního průměru.
Ve stejném období  roku 2008 hasiči zasahovali u 1429 požárů, ve stejném období roku 2007 evidovali hasiči 3 193 požárů a v roce 2006 celkem 1741 požárů.
 
Největší požáry:
- Tragédie se v neděli odehrála v Trutnově. Hasiči zde po likvidaci rozsáhlého požáru skladu slámy a skladu stavebnin nalezli dvě usmrcené děti.  
- V neděli odpoledne bojovali hasiči s požárem v nepřístupném terénu skal a soutěsek v oblasti Adršpašských skal na Náchodsku. Při likvidaci požáru tak hasiči využili pomoc policejního vrtulníku, který s pomocí Bambi vaku prováděl letecké hašení.
- U česko-slovenských hranic na Frýdecko-Místecku zase 7 jednotek požární ochrany likvidovalo požár lesa.
- V Jenišovicích v Libereckém kraji taktéž 7 jednotek požární ochrany v neděli vyjelo k požáru seníku.
 
Riziko venkovních požárů navíc výrazně zvyšoval silný vítr, který hasičům rovněž komplikoval likvidaci požárů.
Navíc vítr sám způsobil několik požárů, když strhl dráty elektrického vedení a následné zajiškření zapálilo vysušený porost.
 
 
Stále však platí, že drtivou většinu požáru v přírodě způsobují lidé svou neopatrností – zejm. kouřením či nedbalostí při rozdělávání a udržování otevřeného ohně - nechají oheň bez dozoru, špatně ho uhasí, vymkne se ji kontrole apod.
 
Proto hasiči důrazně apelují na lidi, aby v období sucha pokud možno oheň venku nerozdělávali.
 
A pokud se již chystají např. pálit čarodějnice, aby postupovali maximálně obezřetně.
Rady pro pálení čarodějnic na www.hzscr.cz/clanek/jak-prozit-paleni-carodejnic-bez-uhony.aspx
 
SILNÝ VÍTR:
Hasiči však o víkendu nebojovali jen s požáry. Zejména v neděli 26.4. zasáhl část země již zmiňovaný silný vítr a profesionální i dobrovolné jednotky požární ochrany tak na desítkách míst odstraňovaly následky přírodních živlů. Hasiči zejména odstraňovali stromy spadlé na silnice nebo objekty,zajišťovali utržené střešní krytiny apod. Nejvíce technických zásahů v souvislosti se silným větrem měli hasiči v Jihomoravském kraji, Pardubickém kraji, na Vysočině a v Libereckém kraji.
To, že hasiči měli stále co na práci, dokládá i celkový nárůst počtu jejich technických zásahů. V neděli 26.4. hasiči provedli celkem 309 technických zásahů (včetně případů nesouvisejících s větrem), což je více než dvojnásobek celoročního průměru. 
 
V tuto chvíli je situace po republice relativně klidná, hasiči zasahují jen u několika mimořádných událostí.
 
Neubývá, než skončit s obecným doporučením, že pokud se kdokoliv ocitne v ohrožení života či zdraví, může volat hasiče na linky 112 nebo 150.  
 
Základní preventivní rady pro občany na www.hzscr.cz/rady-obyvatelstvu.aspx
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem