Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rakušané ocenili kvalitu české 112

Ve středu 1. dubna 2009 se uskutečnilo setkání nejvyšších představitelů rakouských a českých hasičů.  

Fotogalerie ze dne 1. 4. 2009

 

Generál Štěpán a prezident BuchtaGenerál Štěpán a prezident Buchta
Generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky (dále HZS ČR) genmjr. Miroslav Štěpán přivítal v prostorech generálního ředitelství delegaci rakouských hasičů v čele s prezidentem Svazu hasičů Rakouska panem Josefem Buchtou.

Rakouští hosté se seznámili s implementací a praktickou realizací jednotného evropského tísňového čísla 112 a s projektem eCALL – systémem automatizovaného volání z automobilů. Delegace si prohlédla operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR.
 
Prezident Svazu hasičů Rakouska pan Josef Buchta konstatoval skutečnost, že občané Rakouska při tísňovém volání více volí národní tísňové linky, ale cizinci tvoří výjimku a v případě nouze volají linku 112, která je více v jejich podvědomí.


Ředitel odboru integrovaného záchranného systému a výkonu služby plk. Zdeněk Hanuška přednesl rakouské delegaci kompletní informace o výcviku a školení jednotek požární ochrany, a to jak příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, tak i jednotek sborů dobrovolných hasičů.

Výcvik a školení rakouských i českých hasičů probíhá obdobně, rakouští hasiči mají výborné finanční zázemí pro nákup techniky.


Při výměně zkušeností bylo konstatováno z obou stran, že profese hasičů v ČR a v Rakousku je shodně vysoce ceněna u občanů a těší se vysoké prestiže.


Na závěr genmjr. Štěpán vyslovil vizi memoranda o vzájemné spolupráci: „Je nutné vyjmenovat oblasti vzájemné spolupráce, vzájemná cvičení, „nastavení“ operačních středisek, která se budou vzájemně kontaktovat. Vytvoříme pracovní skupinu, která se bude scházet a prohlubovat povědomí a vzájemnou informovanost o připravenosti hasičů“.


„Jsme pro to, aby vznikl dokument s popisem spolupráce, který nastartuje oficiální součinnost v nejrůznějších formách, včetně společných cvičení hasičů obou států,“ řekl na závěr Josef Buchta.


Příkladem vzájemné spolupráce při mimořádných událostech byl rok 2002, kdy oblast Horního Rakouska zasáhly povodně. Čeští hasiči z kraje Vysočina se podíleli na likvidaci následků těchto povodní.


Dalším případem příhraniční spolupráce je likvidace požáru tržnice v okrese Znojmo, ke kterému došlo v prosinci roku 2006. Na zásahu se podílelo 8 jednotek požární ochrany z ČR a z Rakouska 21 jednotek hasičů a 42 pracovníků Červeného kříže.


V neposlední řadě je možno uvést společný zásah při úniku asi 1000 litrů potravinářského oleje do řeky Lužnice na rakouské straně v lednu letošního roku. Olej likvidovaly 3 jednotky požární ochrany Jihočeského kraje na území ČR a rakouské jednotky, které pokládaly norné stěny a sbíraly látku z hladiny.
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 
 
 
 
           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem