Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Railway Accident Field Exercise 2014 - RAFEX 2014

21. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Praktická část největšího cvičení v Olomouckém kraji za posledních deset let RAFEX 2014 se odehraje ve středu 28. května 2014 od 10:00 hodin... 

... v Přerově na „Balkáně“ (prostor před budovou Hasičské záchranné služby Správy železniční a dopravní cesty, Tovární ul. 463, Přerov).
 
 

Námět cvičení:
Ve fiktivní zemi Haná Landu vzniknou rozsáhlé záplavy. 80% záchranářů je nasazeno v terénu, o pomoc byla požádána i armáda. Nejhorší situace je v regionu Přerovice. Haná Land už není schopna řešit situaci vlastními silami, a proto o pomoc požádá Evropskou unii. Do Haná Landu byl vyslán expertní tým, Česká republika nabídla modul AMP (předsunutou zdravotnickou jednotku – Traumateam).
 
28. května se v Přerovicích stala v důsledku podemletí trati vodou nehoda osobního vlaku a vlaku převážejícího kyselinu sírovou. Během nehody je postiženo více než 90 osob (některé jsou zraněny, jiné kontaminovány kyselinou sírovou). Záchranné týmy zajišťují vyproštění a třídění zraněných osob, jejich dekontaminaci a předání do AMP k ošetření. Ošetřené osoby jsou přepravovány do jediné specializované nemocnice v hlavním městě Olomouci.
 
S touto rozehrou budou všechny složky vstupovat do cvičení RAFEX 2014, kterého se zúčastní téměř tři sta cvičících.
 
Cvičit bude MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, HZS Olomouckého kraje, Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR, HZS hl.m. Prahy, Hasičská záchranná služba Správy železniční dopravní cesty Přerov, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Olomouc, Celní úřad pro Olomoucký kraj, Olomoucký kraj a další subjekty (statutární město Přerov a Univerzita Palackého).
 
Cíle cvičení:
Každá ze cvičících složek by v rámci cvičení ráda prověřila své mechanismy a vybrané činnosti. Na cvičení bude pro novináře připravena souhrnná tisková zpráva od všech zúčastněných složek.
 
Informace pro média:
Cvičení se mohou účastnit pouze zástupci médií (přístup veřejnosti nebude na cvičení umožněn). Na cvičení je nutné předem se akreditovat, a to nejpozději do
pondělí 26. května 2014 do 12:00 hodin e-mailem na adrese mluvci@hzsol.cz.
 
Sraz novinářů je v 9:00 hodin v tiskovém středisku, které bude postaveno nedaleko místa cvičení. Příjezd je po ulici Kojetínská v Přerově ve směru na Kojetín, u kolejí odbočit vlevo. Na místo vás dovedou směrovky s nápisem PRESS. Všichni novináři musí být označeni vestou s nápisem PRESS, jinak na cvičení nebudou vpuštěni.
 
Kontaktní osoba za všechny cvičící složky:
 
por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavináč)hzsol.cz

 

vytisknout  e-mailem