HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rady pro bezpečný pohyb na zamrzlé vodní ploše

Dobré rady hasičů – jak se bezpečně pohybovat na ledu a jaká je první pomoc při propadnutí do zmrzlé vody?
V prvé řadě musíme led zkontrolovat, zda je jeho tloušťka pro pohyb osob bezpečná. Rozhodně se nedoporučuje vstupovat na led o tloušťce menší než 12 cm v případě stojatých vod. Pokud se jedná o zamrzlou hladinu pohybující se vody, musí být led vždy ještě silnější. Pokud začne led křupat nebo praskat, ihned si lehneme na břicho a vracíme se zpět tou samou cestou, kterou jsme po ledě šli.
Po ledové ploše se nepohybujeme ve skupinách a mezi jednotlivci by měla být udržována vzdálenost asi 5 m. Doporučujeme nosit s sebou záchranné pomůcky tzv. Ice Picks (ledové bodce) – krátké kovové hroty s rukojetí, pomocí kterých se můžeme dostat z vody sami. Dále by měli být lidé oblečeni do oděvů z umělých vláken (tzv. funkční prádlo), které v případě propadnutí se do vody nenasakuje vodu jako přírodní materiály (bavlna, vlna).
Pokud dojde k proboření ledu, je nezbytné dbát na vlastní bezpečnost a zvážit riziko, vyplývající z případné amatérské záchranné akce. Vždy je nezbytné ihned aktivovat IZS prostřednictvím tísňových linek.
První pomoc člověku, vyproštěnému z ledové vody spočívá především v zajištění tepelného komfortu. Pokud je oběť při vědomí, je na místě opatrné vysvlečení mokrých svršků a převlečení do suchého oblečení. Máme-li po ruce např. autolékárničku, můžeme postiženého zabalit do termoizolační fólie. U nemocných v bezvědomí je nutné zkontrolovat základní životní funkce a v případě potřeby ihned zahájit neodkladnou resuscitaci. S první pomocí pomohou volajícím na tísňovou linku 155 zdravotničtí operátoři, kteří v těchto případech zůstávají s volajícím v kontaktu až do příjezdu záchranných složek.
Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK

vytisknout  e-mailem