Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebezpečí v zimním období

Zima je pro mnoho lidí a zvláště pro děti období plné pohybu a aktivity, období, na které se těší. Je však třeba dodržovat určité zásady bezpečného pohybu a pobytu venku, je třeba znát, jaké situace mohou zdraví nebo i život v zimě ohrožovat. 

Každé roční období v naší zeměpisné šířce má svůj půvab, své kouzlo. Zima je pro mnoho lidí a zvláště pro děti období plné pohybu a aktivity, období, na které se těší. Ve spojení se změnami počasí je však třeba dodržovat určité zásady bezpečného pohybu a pobytu venku, je třeba znát, jaké situace mohou zdraví nebo i život v zimě ohrožovat.    

Především jsou to rizika spojená se sněhovou nadílkou, s námrazou nebo náledím. Situace samozřejmě vždy záleží na vývoji počasí, ale obecná pravidla, která bychom měli znát, platí jak pro pár centimetrů sněhu, tak i pro sněhovou kalamitu.

Jednou z nejčastějších příčin úrazu v zimě je pád na namrzlém nebo kluzkém povrchu. Důležitá je pro nás vhodná obuv, nejlépe kotníčková s kvalitní podrážkou nebo s protiskluzovými návleky. Dlažební kostky, tramvajové koleje i bílé pruhy na přechodu pro chodce bývají za mokra či náledí velmi kluzké. Při pohybu na tomto povrchu se pohybujme opatrně, nespěchejme, nedobíhejme autobus ani vlak. Dělejme krátké kroky, na cestu si nechme časovou rezervu. Při chůzi po schodech se vždy přidržujme zábradlí. Stabilnějšího postoje docílíme lehce podsazenou pánví a mírně pokrčenými koleny.

Nebezpečí rampouchů na okraji střech a okapů nastává v případě tání sněhu na šikmé střeše. Sluneční paprsky sníh zahřívají, ten roztává a stéká v kapkách vody na okraj střechy, kde opět zmrzne. Délka některých rampouchů může přesáhnout i půl metru. Zranění, která při pádu takové ledové masy chodcům hrozí, mohou být velmi vážná. Tam, kde se tvoří rampouchy nad chodníky nebo nad vstupními dveřmi, je nutné je z bezpečnostních důvodů odstranit. Za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. Ti mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob. Sníh a led ze střech je třeba odstraňovat průběžně, aby nebyla střešní konstrukce nadměrně zatížena. Vhodné je sníh odstraňovat rovnoměrně, nenahrnovat ho na jedno místo, ze sedlových střech ho odstraňovat symetricky z obou střešních ploch - nejlépe současně! Profesionální hasiči sníh ze střech neodklízejí, je odpovědností majitelů, aby si na tuto službu včas objednali soukromou firmu, nebo se obrátili na technické služby, popřípadě na představitele obce. Profesionální hasiči jsou určeni k záchranné činnosti a zasahují pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví popř. majetek občanů. Pokud se tedy přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole a hrozí škody na životech, volejme hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112.

Silná vrstva námrazy nebo velké množství napadaného sněhu také může poškodit větve stromů nebo elektrické vedení. Mohou být přetíženy střechy domů a zhoršena dopravní situace. Při sněhové kalamitě bývá ztížena přeprava osob a zboží, proto:

  • vycházejme z domu pouze, je-li to nutné, mějme při tom vhodné oblečení a obutí
  • dávejme pozor na pád sněhu a rampouchů ze střech, pád větví či elektrického vedení
  • mějme doma připravené zásoby jídla, pití a otopu

Na tomto odkaze (http://krizport.firebrno.cz/navody/extremni-klimaticke-jevy) je možné získat více informací, jak se správně chovat při silném mrazu, námrazových jevech a sněhové kalamitě.

vytisknout  e-mailem