Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Publikace Asistence lidem s disabilitou při katastrofách

Publikace vznikla v rámci evropského projektu EUNAD IP s cílem zlepšit praxi při poskytování psychosociální asistence osob s disabilitou. Projekt se zaměřoval na potřeby a specifika interakce a komunikace členů zasahujících složek a dalších pomáhajících s lidmi s různými typy postižení v kontextu krizí, katastrof a traumatu. Příručka poskytuje hlavní vodítka pro lepší připravenost a znalost potřeb a reakcí těchto osob. Je určena nejen pro situace konkrétní pomoci, ale i pro jejich organizaci a zajištění.  Obsahuje přehled teoretických východisek, která mohou být nápomocna při krizovém plánování.

Partnerem projektu EUNAD IP za ČR je Karlova Univerzita v Praze spolu s Ministerstvem vnitra ČR a policií ČR. Po odborné stránce k výsledkům významně přispěl také Hasičský záchranný sbor ČR, který se spolupráci s lidmi s disabilitou věnuje již dlouhodobě.

Tuto publikyci si můžete ve formátu PDF stáhnout zde: EUNAD - Asistence lidem s diabilitou.pdf

Veškeré materiály k projektu jsou umístněny na webových stránkách MVČR: http://www.mvcr.cz/clanek/mezinarodni-projekty.aspx. Výsledkem spolupráce na projektu EUNAD IP je také videodokument Práce s objetí se speciálními komunikačními potřebami, který je volně dostupný pod tímto názvem na youtube. Jeho cílem je zlepšit práci zasahujících složek IZS při práci s disabilitou. Dokument obsahuje základní doporuční co dělat a nedělat při práci s lidmi se specifickými potřebami. 

vytisknout  e-mailem