HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Psycholožka hasičů končí svou profesní dráhu

(01.09.2022) Koncem srpna se s ní rozloučili hasiči Zlínského kraje. 

Jak jinak než „mokře“ se rozloučili profesionální hasiči se svou psycholožkou kpt. Mgr. Soňou Pančochovou, která si od 1. září užívá jinou životní roli. Historicky první psycholožka, která nastoupila na nově vzniklé psychologické pracoviště HZS Zlínského kraje v únoru roku 2004. Postupně tak vytvořila psychologickou službu, která získala za jejího působení mnoho ocenění, ale především poskytla velkou pomoc těm, kteří se ocitli na prahu zoufalství, smutku či truchlení. Všem s pokorou, úctou a pochopením věnovala potřebný čas a pomohla v nejhorších chvílích.

Rozsah jejich úkolů byl velmi široký. Zajišťovala psychologické vyšetření v souvislosti s přijímacím řízením nově příchozích žadatelů nebo příslušníkům při výběrovém řízení. Dále byla velkou oporou pro své kolegy, neboť jim byla vždy k dispozici, a to především při poskytnutí posttraumatické péče po náročných zásazích. V případě potřeby poskytla psychologické poradenství, psychoterapii či odborné konzultace.

Po celou svou kariéru vzdělávala nejen sebe, ale především lektorovala pro příslušníky, zaměstnance, ale i širokou veřejnost v oblasti psychologických témat.

Během své hasičské kariéry vytvořila u HZS Zlínského kraje Tým posttraumatické péče, složený z výjezdových hasičů, který tvoří bezmála 30 vyškolených hasičů. Úkolem členů týmu je podpořit své kolegy po náročných zásazích, ale především poskytnout první psychickou pomoc lidem, zasaženým mimořádnou událostí.

Se svým týmem vytvářela i metodické materiály, které sloužily k výuce profesionálních hasičů v celé České republice. Především se jednalo o metodická DVD, a to První psychická pomoc a DVD Komunikace s osobami se zdravotním postižením. Jednalo se o hraná videa simulovaných událostí ze zásahů, která byla natočena ve spolupráci s videostudiem HZS Lázně Bohdaneč. Za druhý jmenovaný výukový materiál, prezentovaný i na mezinárodních konferencích v několika zemích, získal její tým ocenění „Projekt roku 2013“ v anketě Hasič roku.

V rámci své vlastní psychohygieny se věnovala i odlehčeným tématům a projektům. Jedním z nich byla tvorba kalendářů s kreslenými hasičskými vtipy, ve spolupráci se zlínským kreslířem Jaroslavem Gottvaldem. V roce 2020 HZS Zlínského kraje vydal ucelenou publikace těchto vtipů pod názvem „Ze života hasičů s humorem“.

Drahá Soničko, přejeme ti do další životní kapitoly vše nejlepší, hlavně pevné zdraví a stálý úsměv na rtech.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

3.jpg
 

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem