HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Centrální hasičská stanice Přerov

HZS Olomouckého kraje
územní odbor Přerov
CHS Přerov
K Moštěnici 375/9a

Přerov VI-Újezdec
750 02 Přerov

telefon: 950 781 011
 

mjr. Ing. Radek Ocelka
velitel CHS Přerov
e-mail: radek.ocelka@hzscr.cz
tel: 950 781 097

24AD5633-99C3-47AE-95E6-1CC8EC3CB045.jpeg

Kategorie stanice a předurčenost

Centrální hasičská stanice Přerov je na základě plošného pokrytí území Olomouckého kraje jednotkami požární ochrany zařazena do kategorie JPO I – typ stanice C2. Na stanici je zajištěn nepřetržitý výkon služby ve třech směnách, celkový počet čítá 45 příslušníků. Jedna směna je 15 příslušníků a minimální stav službu konající směny je 10 příslušníků. V rámci směny jsou organizovány 2 výjezdy. Stanice je zařazena pro řešení událostí při dopravních nehodách do kategorie B. Pro řešení zásahů na nebezpečné látky je stanice zařazena do kategorie S. Na stanici je organizováno lezecké družstvo pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou v základním početním stavu 5 příslušníků na směnu a minimálně vždy 2 hasiči - lezci.

C2 – B – S - LS

C2 – typ stanice, 2 organizované výjezdy
      – základní početní stav 15 hasičů
B    – předurčenost pro zásahy při dopravních nehodách
S    – předurčenost pro zásahy na nebezpečné látky
       – k dispozici chemický automobil
LS – předurčenost pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou
      – k dispozici lezecká skupina

ps_prerov_struktura.gif 

Historie stanice

Nová centrální hasičská stanice Přerov je situována na jižním okraji Statutárního města Přerova, ve kterém žije přibližně 43 tis. obyvatel. V roce 2016 byly zahájeny přípravy na výstavbu nové stanice neboť původní objekt na ul. Šířava v centru města již delší dobu prostorově, stavebně a dispozičně nevyhovoval pro potřeby zajištění výkonu služby jednotky požární ochrany, garážování potřebné techniky a umístění věcných prostředků požární ochrany. Vlastní stavba nové stanice byla realizována v období 11/2018 až 07/2020 a v srpnu 2020 byl zahájen provoz ve zcela novém objektu na ul. K Moštěnici (naproti areálu ČSAD), který již zcela splňuje požadavky na výkon služby jednotky požární ochrany dislokované na centrální stanici kategorie C2, splňuje požadavky na zajištění výkonu státní správy na úseku požární ochrany a zároveň zajišťuje podporu pro Jednotky SDH obcí v hasebním obvodu stanice Přerov.

Celý areál je stavebně tvořen hlavní třípodlažní budovou (ve které je situováno zázemí příslušníků jednotky, garáže mobilní požární techniky, mycí box, zázemí strojní, technické, chemické a spojové služby, sklady a také celý územní odbor Přerov), dále jednopodlažní budovou zadních garáží a skladů, na kterou plynule navazuje pětipatrová monolitická železobetonová věž pro praktický výcvik taktiky zásahů včetně lezecké stěny a venkovní sportoviště pro fyzickou přípravu příslušníků tvořené multifunkčním hřištěm s umělým povrchem, běžeckým oválem s tartanovým povrchem a cvičnou věží pro požární sport.


Mobilní technika na CHS Přerov:

Hasební obvod

Hasební obvod centrální hasičské stanice Přerov pokrývá 48 obcí a 17 jejich místních částí ležících na území obce s rozšířenou působností Přerov. Jednotka ze stanice Přerov zajišťuje výjezdy do “příhraničních” oblastí okresu Olomouc a Kroměříž. V hasebním obvodu stanice Přerov je dále dislokováno 6 JPO III, 2 JPO IV, 49 JPO V a 2 JPO VI.

pr_prerov_mapka.jpg

vytisknout  e-mailem