HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První den v roce zasahovali hasiči u 31 událostí

Hasiči v Královéhradeckém kraji se první den v roce 2019 rozhodně nenudili. Mezi jejich zásahy bylo také sedm požárů a šest dopravních nehod. 

ÚZEMNÍ ODBOR HRADEC KRÁLOVÉ

Hradec Králové – požár – 13:34
V úterý odpoledne spěchali profesionální hasiči z centrální stanice do Štefánikovy ulice, kde byl nahlášen požár kuchyně v obytném domě. Během deseti minut měli hasiči požár pod kontrolou, došlo k zahoření digestoře a části stoupaček. Po uhašení provedly jednotky zároveň odvětrání objektu. Škoda, kterou požár způsobil, byla vyčíslena na 50 tisíc korun, díky včasnému zásahu se podařilo uchránit hodnoty ve výši 1,5 milionu korun. Jedna osoba byla při události zraněna, postarali se o ni záchranáři. Na místě události zasahovali profesionální hasiči z obou hradeckých stanic a dále také jednotka SDH Třebeš.

Zachrašťany – dopravní nehoda – 19:23
Profesionální jednotka z Nového Bydžova zasahovala u dopravní nehody dvou osobních automobilů. Jeden z havarovaných vozů skončil mimo silnici v příkopu. Jedna osoba byla při nehodě zraněna, do péče si ji převzali záchranáři. Hasiči místo události zajistili, provedli protipožární opatření a odpojili akumulátory. Místo zásahu si následně převzali policisté.  

Libišany – dopravní nehoda – 18:46
U dopravní nehody nákladního a osobního vozidla zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice. Nehoda se stala D35 mezi dálnicí D11 a kruhovou křižovatkou u Opatovic nad Labem ve směru od Hradce Králové na Prahu. Cisterna kamionu byla prázdná. Hasiči místo zásahu zajistili, jedna osoba byla při nehodě zraněna. Jednotka se postarala o odstranění následků nehody a předala místo zásahu policistům. Komunikace byla při provádění záchranných a likvidačních prací průjezdná jedním jízdním pruhem.

Divec – technická pomoc – 23:17
Profesionální jednotka z centrální stanice pomáhala v Nové ulici se zajištěním trampolíny. Ta vlivem silného větru majitelům uletěla, vyvracela plot a ohrožovala okolí.

ÚZEMNÍ ODBOR JIČÍN

Lužany – požár – 22:25
Šest jednotek požární ochrany bylo zalarmováno kvůli ohlášenému požáru rodinného domu v Lužanech. Požár zasáhl půdní prostory domu, půda měla rozměry asi 8x10 m. Plameny poškodily konstrukci střechy natolik, že ji museli hasiči strhnout. Jednotky se snažily uchránit před plameny část domu a zároveň vynášely co nejvíce vybavení, aby zabránily jeho poškození.
Aby měly zasahující jednotky dostatek hasebních prostředků, byla zřízena dálková doprava vody. Zásah probíhal v dýchací technice a vzhledem k jeho náročnosti muselo být zajištěné pravidelné zásobování dýchacími přístroji. Dalšímu šíření ohně se hasičům podařilo zabránit v 01:03 hod., kdy hasiči ještě stále vyklízeli dřevník a půdu od zbytků sena. Likvidace byla oznámena ve 02:24 hod a na dohlídku nad požářištěm zůstala do rána místní dobrovolná jednotka.
Škoda, kterou plameny napáchaly, byla předběžně vyčíslena na 700 tisíc korun. Příčina požáru je předmětem vyšetřování, na místo se vrátili dnes ráno (2. 1.) vyšetřovatelé hasičů a policie.
Na likvidaci požáru se podíleli profesionální hasiči z Jičína a Nové Paky a také jednotky SDH Mlázovice, Lužany a Lázně Bělohrad. Dobrovolná jednotka z Jičína držela zálohu na stanici.

ÚZEMNÍ ODBOR NÁCHOD

Česká Skalice – požár –  00:47
Profesionálním hasičům v Náchodě a dobrovolné jednotce z České Skalice byl vyhlášen poplach kvůli požáru kontejneru. Při příjezdu jednotek už byl požár nakonec uhašen hlídkami policistů.

Kramolna – technická pomoc – 21:36
Profesionální jednotka z Náchoda odstraňovala strom spadlý přes komunikaci v části Trubějov.

ÚZEMNÍ ODBOR RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Kostelec nad Orlicí – technická pomoc – 18:23
Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolná jednotka z Kostelce nad Orlicí asistovali zdravotníkům při transportu pacienta v ulici Rudé armády.  

ÚZEMNÍ ODBOR TRUTNOV

Kuks – požár – 00:19
Tři jednotky požární ochrany mířily 19 minut po půlnoci k požáru sazí v komíně. Od rozžhaveného komínového tělesa se požár rozšířil i na okolní podlahu, kterou museli hasiči rozebrat. Požár způsobil škodu ve výši 10 tisíc korun. Díky včasnému zásahu se podařilo uchránit majetek v hodnotě asi 5 milionů korun. Nikdo nebyl při události zraněn, ale vyšetřovatel hasičů vydal majitelům zákaz používat poškozené topidlo.
Na místě události zasahovali profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a Jaroměře a dále místní dobrovolná jednotka.

Trutnov – dopravní nehoda – 01:11
V části Horní Staré Město havaroval osobní automobil, který narazil do stromu. Při nehodě byla jedna osoba zraněna. Na místo události se dostavili profesionální hasiči z Trutnova, kteří místo událost zajistili a provedli opatření proti vzniku požáru. Vozidlo bylo mimo komunikaci, provozu nepřekáželo a nedošlo ani k úniku provozních kapalin. Jednotka následně předala místo zásahu policii a vrátila se zpět na stanici.

Trutnov – požár – 01:36
V Moravské ulici likvidovali profesionální hasiči z Trutnova požár plastového kontejneru. Ten byl požárem zcela zničen, ale oheň se nestihl rozšířit dále na okolní vozidla.

Kocbeře – dopravní nehoda – 03:35
V katastru obce Kocbeře zasahovali profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem u dopravní nehody osobního vozidla. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Hasiči zajistili havarovaný automobil proti vzniku požáru. Z vozidla se původně mělo kouřit, proto jej hasiči zkontrolovali termokamerou. Následně předala jednotka místo zásahu policistům.

Dvůr Králové nad Labem – požár – 08:37
Profesionální jednotka ze Dvora Králové nad Labem likvidovala požár vykotlaného stromu. Událost se obešla beze škody.

Dvůr Králové nad Labem – požár – 12:31
V Krkonošské ulici zasahovali místní profesionální hasiči, hasili zde požár velkokapacitního kontejneru. Plameny nezpůsobily žádnou škodu.

Hostinné – technická pomoc – 21:21
Profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolná jednotka z Hostinného odstraňovali strom, který blokoval komunikaci.


Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

DN Libišany

DN Libišany 

Detailní náhled

DN Trutnov

DN Trutnov 

Detailní náhled

DN Zachrašťany

DN Zachrašťany 

Detailní náhled

P kontejneru, Trutnov

P kontejneru, Trutnov 

Detailní náhled

P kuchyň, HK Štefánikova (1)

P kuchyň, HK Štefánikova (1) 

Detailní náhled

P kuchyň, HK Štefánikova (2)

P kuchyň, HK Štefánikova (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem