HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prožijte konec roku bezpečně

Hasiči se o silvestrovské noci rozhodně nenudí. V loňském roce v Pardubickém kraji už od 18. hodiny začali vyjíždět k požárům způsobených zábavní pyrotechnikou, celkem u takových případů zasahovali 13x. Hořely plastové popelnice, stromy, keře, túje, plastové květináče na balkonech….

Loni v Rábech uvnitř rodinného domu dokonce vybuchla petarda, která způsobila vysklení dvou místností a poranění na obličeji jedné osoby.

Připomeňme si tedy pár zásad, až půjdete po setmění odpalovat, jak bezpečně používat výrobky, které po zapálení vybuchují či vytvářejí zvukové nebo světelné efekty.

Zábavní pyrotechnika

               Kupujte pouze certifikovanou opatřenou českým návodem na použití.

               Skladujte mimo dosah dětí a dostatečně daleko od zdrojů tepla.

Odpalujte podle návodu na použití, zásadně venku na volném prostranství. Nikdy z okna panelového domu! Na balkonech může být skladiště odložených věcí a jedna petarda, která doletí na balkon nebo oknem do pokoje, může způsobit požár bytu, a i celého domu.

Neodpalujte pod vlivem alkoholu nebo látek, ovlivňující vaši pozornost. Místo do vzduchu zamíří na kolemjdoucí osoby, na obydlí nebo auta.

Létající balonky štěstí nepouštějte v obytných zónách, za větrného počasí a v blízkosti lesů, skladů sena, slámy, hořlavin nebo výbušnin.

Není to jen zábavní pyrotechnika, která způsobuje časté výjezdy hasičů o poslední noci v roce, ale jednotky zasahují i v rekreačních oblastech, kde se lidé rozhodnou oslavit příchod nového roku a ve svých chatách mají špatně udržovaná topidla a komíny. Komíny si proto nechte pravidelně čistit a kontrolovat a popel umísťujte na bezpečné místo. Nezapomeňte, že žhavý popel nevychladne ani po 24. hodinách.

Vždy mějte na paměti, že život a zdraví je cennější než majetek. Pokud se vám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte hasiče 150 nebo 112.

Hasiči Pardubického kraje přejí veselého, ale hlavně bezpečného Silvestra a šťastný nový rok.

Jana Poláková – asistentka, HZS Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

požár túje1

požár túje1 

Detailní náhled

výbuch petardy v Rábech

výbuch petardy v Rábech 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem