HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Protipovodňová opatření ve městě Ostrava

Název projektu:   Protipovodňová opatření ve městě Ostrava

Operační program:   Operační program Životní prostředí, projekt je spolufinancován Evropskou unií

Registrační číslo projektu:   CZ.05.1.24/0.0/0.0/18_097/0008338

Doba trvání projektu:   1. 5. 2019 - 31. 12. 2023

Cíl projektu:

Cílem projektu je zvýšení připravenosti orgánů krizového řízení a povodňových orgánů, zabezpečení poskytování včasných a aktuálních informací, zvýšení kvality zpracovaných krizových a povodňových plánů, rozšíření a zkvalitnění varovacího systému a včasné a správné provedení varování a prvotního tísňového informování obyvatelstva v oblastech ohroženými povodněmi.

Jedná se o projekt, kde celková částka se vyšplhala na téměř 40 milion korun a kde podíl financování činí 70 % EU a 30 % ČR. Z tohoto podílu bude cca 24 mil. Kč poskytnuto z EU, více než 12 mil. Kč přispělo statutární město Ostrava a necelých 3 mil Kč uhradí ČR-Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Projekt se skládá ze dvou základních částí:

V první části byly vypracovány digitální povodňové plány jednotlivých městských obvodů Ostravy a modernizovány digitální povodňové plány (dále jen „dPP“) těch obvodů, které si dPP pořídili již dříve. Tyto plány jsou vyhotoveny na platformě Digitálního povodňového plánu Moravskoslezského kraje a jsou součástí Krizového plánu Moravskoslezského kraje.

V druhé části projektu byla provedena modernizace a dostavba Jednotného systému varování na území města Ostravy. V rámci projektu bylo pořízeno, instalováno a modernizováno celkem 88 ks koncových prvků varování a vyrozumění obyvatel (elektronických sirén). Modernizováno bylo 48 ks elektronických sirén vybudovaných na území města Ostravy po katastrofických povodních v roce 1997, obměněno bylo 33 ks rotačních sirén za moderní elektronické sirény a 7 ks elektronických sirén bylo instalováno na nových lokalitách, které nebyly dosud dostatečně pokryty varovným signálem. Součástí projektu je i dodání 3 ks elektronických mobilních sirén pro využití na území, které není dosud dokryto stacionárními prvky varování a jejich výstavba je z důvodů počtu ohrožených osob a charakteru osídlení neekonomická. Modernizací projde i systém pro přímé předávání verbálních informací a diagnostiku elektronických sirén.

https://www.ostrava.cz/cs

vytisknout  e-mailem