Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prostory IOO, sloužící k tréninku vyšetřování příčin požárů, poskytly příslušníkům HZS a PČR Ústeckého kraje cennou příležitost

V dnech 11. – 13. března 2024 poskytl Institut ochrany obyvatelstva své prostory pro intenzivní školení příslušníků Hasičského záchranného sboru a Policie ČR z Ústeckého kraje. 

Druhý den zaměstnání měli v režii zejména naši specializovaní pracovníci, kteří se podíleli na vedení tohoto výcviku. Zaměřili se na prohloubení znalostí příslušníků při vyšetřování požárů. V dopoledních hodinách byli účastníci seznámeni s metodami, které používají naši chemici v rámci identifikace látek a směsí z požářišť, s problematikou požárů způsobených elektrickou instalací a elektrickým zařízením a s možností dokumentace požářišť.

Odpoledne si příslušníci prakticky vyzkoušeli vyšetřování požárů na čtyřech cvičných požářištích s možností vyhledávání akcelerantů hoření za pomoci policejního psa.

Prostory požářišť byly malé, cca 2,5x 2,5 m, příčiny vzniku požárů odpovídaly reálným požárů. Na fotkách je možné vidět běžný pokoj studenta s křeslem, postelí a skříňkou. Požár zde vznikl v prostoru za křeslem a během chvíle se rozšířil na samotné křeslo a šířil se všemi druhy přenosu tepla (sáláním, prouděním i vedením) do celé místnosti. 

IMZ_HZS_PCR_Ustecky kraj_2.JPG

Během cca 8 minut od pořízení první fotky se požár rychle rozšířil a zaplnil prostor zplodinami hoření.

IMZ_HZS_PCR_Ustecky kraj_1.JPG

Chvíli po pořízení druhé fotky se plameny pod stropem rozšířily tak, že šlehaly do vzdálenosti cca 1,5m mimo místnost. Jak dopadl pokojík, můžete vidět na třetí fotografii.

IMZ_HZS_PCR_Ustecky kraj_3.jpg

Z fotek je zřejmé, jak je důležité požár zjistit již v zárodku. Je možné pokusit se jej uhasit, ale hlavně je důležité dostat se ven z místa požáru ve zdraví. Proto je vhodné, resp. v nových rodinných domech a v objektech určených pro ubytování i povinné, instalovat detektor kouře, který vás hlasitým tónem upozorní, že vznikl požár (cca ≥ 85 dB).

Zde je nutné připomenout i důležitou činnost  - kontrolovat testovacím tlačítkem, zda jsou detektor a jeho baterie funkční (detektory se obvykle napájí 9V baterií). Baterii je doporučeno vyměnit po 1 roce užívání, případně začne detektor sám slabě vydávat pískavý zvuk, indikující blížící se konec životnosti baterie.

Bohužel se někdy při vyšetřování příčin požárů setkáváme s nešvarem, kdy majitel objektu spíše než vyměnit baterii v „pískajícím“ detektoru, odpojil celý detektor, aby ho již  neobtěžoval svým pískáním. Tím ho však již také neměl možnost upozornit na vzniklý požár.

Jak si tedy pamatovat, kdy zkontrolovat funkčnost hlásiče? Zkuste náš tip – ve stejný den, kdy se rozezní sirény (tedy 1. středu v měsíci), i vy vyzkoušejte svůj detektor.


Vloženo: 15. 3. 2024 | Aktualizace: 15. 3. 2024 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem