HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečné pohraničí

Vlajkový projekt č. CZ.11.1.23/0.0/0.0/15_001/0000006 "Bezpečné pohraničí" - "Bezpieczne pogranicze" byl spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko a je výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi hasičskými sbory v České republice a Polsku. Koncepce a náplň projektu byla připravena společně partnery na základě analýz a závěrů z přeshraničních zásahů a cvičení.

Cílem projektu bylo zlepšit přeshraniční připravenost na řešení mimořádných událostí a krizových situací na základě posílení spolupráce mezi všemi subjekty odpovědnými za bezpečnost. Dosažení tohoto cíle zvýšilo úroveň bezpečnosti v česko-polském příhraničí a atraktivitu regionu. Partnery projektu byli: Vojvodská velitelství státní požární ochrany v Opoli (vedoucí partner), Wroclawi a Katovicích a Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Pardubického kraje, Olomouckého kraje a Moravskoslezského kraje. Projekt byl realizován v rámci programu Interreg V-A Česká republika - Polsko, byl realizován v letech 2016 - 2021 a celkový rozpočet projektu dosáhl téměř 8 milionů Euro. Koncept projektu definoval hlavní aktivity, v rámci kterých partneři organizovali konkrétní aktivity, jako jsou: jazykové vzdělávání, konference, pracovní setkání expertů, záchranářská cvičení a také nákup vybavení. Hlavními aktivitami byla analýza a vyhodnocení současného právního a organizačního stavu v oblasti bezpečnosti v příhraničí, posílení systému komunikace, výměny informací a krizového řízení, jakož i zvýšení kompatibility společných zásahů záchranářů při požárech, záchraně z vody, povodních, dopravních nehodách, záchraně osob a ochraně životního prostředí.

Další informace o projektu lze nalézt na webových stránkách http://www.bezpecnepohranici.eu/, které byly tomuto projektu věnovány.

Vlajkový projekt získal ocenění za 2. místo v kategorii "Projekt roku 2018" na jubilejním 10. ročníku prestižní ankety "Hasič roku", kterou každoročně vyhlašuje ministr vnitra. Více informací lze nalézt zde a zde.

Realizace projektu:

vytisknout  e-mailem