Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 18. a 19.3.2013 – Projekt Metodické DVD k jednání s handicapovanými osobami

Brno - 18. a 19.3.2013 – Projekt Metodické DVD k jednání s handicapovanými osobami u zásahu realizuje Tým posttraumatické péče HZS ZLK ve spolupráci s videostudiem IOOLB. 

Z natáčeníZ natáčení
DVD bude sloužit jako pomůcka pro hasiče, jak pracovat s handicapovanými, aby dokázali zohlednit jejich postižení a zároveň respektovat jejich lidskou důstojnost.
Materiál bude obsahovat čtyři bloky pro jednotlivá postižení: nevidomí, neslyšící, tělesně postižení a mentálně postižení.

První blok se natáčel ve dnech 18. - 19. 3. v brněnském středisku ŠVZ HZS ČR. Kromě hasičů a psycholožky HZS Zlínského kraje se natáčení účastnili i někteří instruktoři ŠVZ a frekventanti právě probíhajících kurzů a v neposlední řadě také dva nevidomí. Právě účast osob s konkrétním postižením může dodat jednotlivým šotům na autentičnosti. Jejich podíl na tvorbě DVD není jen v přímém účinkování v klipech, které představují nejčastější situace u zásahů, ale především v jejich podnětech k tomu, jak chtějí, aby s nimi hasiči zacházeli. Blok jednání s nevidomými bude obsahovat úvodní slovo nevidomé dívky, scénku, představující požár bytu a záchranu nevidomého muže ze zakouřených prostor a také jednotlivé krátké šoty, s ukázkami správného přístupu k nevidomým při jednotlivých činnostech. Např. vedení nevidomého prostorem s překážkami, po schodech, usazení na židli, do auta, podání šálku s čajem, nebo třeba zacházení s vodícím psem.


plk. Ing. Radovan Kočí

vytisknout  e-mailem