Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projekt MELODY

Minulý týden proběhl na půdě SÚJCHBO workshop, konaný v rámci evropského projektu MELODY (A harmonised CBRN training curriculum for first responders and medical Staff ). Konkrétně se jednalo o "Train The Trainers" kurz, určený pro zástupce z řad hasičů, policie a zdravotnické záchranné služby, kteří se podílejí na přípravě prvosledových jednotek, tzv. first responders v oblasti CBRN. Právě spojení přípravy hasičů a CBRN byl jasným důvodem, proč zde nemohl chybět ani zástupce IOO. Vedle zástupce HZS ČR, zde byli i zástupce PČR a ZZS a to nejen z ČR, ale také ze Slovenska, Rumunska, Řecka, Švédska, Finska a Belgie. Dvoudenní kurz byl koncipován hodně prakticky a byl veden řešiteli projektu ze Švédska a Slovenska. 

Projekt Melody_1.jpg

V první části  nám zástupci projektu stručně představili hlavní myšlenky a cíle projektu: (i) vybrat nejdůležitější poznatky a praktické návyky z oblasti CBRN, (ii) vytvořit curriculum pro výuku CBRN, (iii) připravit a prakticky otestovat jednotlivé vzdělávací nástroje - e-learning, přednášky, testy, scénáře pro cvičení v terénu i "na stole" (table top exercise) a tematická karetní hra. Ve druhé části jsme si na vlastní kůži osahali a vyzkoušeli jednotlivé nástroje. Následně jsme tvůrcům těchto nástrojů sdělili naše dojmy a předali podměty pro případná další zlepšení jak v oblasti obsahu, tak i formy. Na úplný závěr jsme prodiskutovali možnost plošného zavedení tohoto CBRN curricula do výuky first responders v jednotlivých zemích. V neposlední řadě zbyl i čas na navazování nových kontaktů a výměnu zkušeností s kolegy z ostatních záchranných složek a států.

Stručně o evropském výzkumném projektu MELODY: cílem tohoto projektu je navrhnout, vyvinout, otestovat, zlepšit a zajistit kvalitu harmonizovaného učebního plánu vzdělávání a výcviku v oblasti CBRN pro záchranáře napříč EU. Konkrétní cílovou skupinou jsou pracovníci operačních středisek, hasiči, policisté, zdravotničtí záchranáři a zdravotníci pracující na urgentních příjmech nemocnic. V první fázi projektu probíhala rešerše stávajících učebních materiálů a rozhovory se stávající školicími zařízeními, aby se nalezli pro praxi skutečně potřebné klíčové informace a dovednosti. Následně vzniklo jakési harmonizované curriculum pro CBRN výcvik a k němu řada podpůrných materiálů, jako power pointové prezentace, e-learningové aplikace, soubor scénářů jak pro praktický výcvik v terénu, tak ve formě jakéhosi myšlenkového řešení složitých situací formou table top exercise, tématické karetní hry, atd. Všechny tyto materiály jsou po registraci volně ke stažení a zároveň jsou i editovatelné, aby je bylo možné v případě potřeby modifikovat nebo přeložit podle potřeb jednotlivých uživatelů. V této době probíhá ve spolupráci se stávajícími CBRN  instruktory jednotlivých složek, závěrečné testování vyvinutých produktů a jejich případné další vylepšování.



Vloženo: 1. 11. 2022 | Aktualizace: 1. 11. 2022 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

Projekt Melody_1

Projekt Melody_1 

Detailní náhled

Projekt Melody_2

Projekt Melody_2 

Detailní náhled

Projekt Melody_3

Projekt Melody_3 

Detailní náhled

Projekt Melody_4

Projekt Melody_4 

Detailní náhled

Projekt Melody_5

Projekt Melody_5 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem