Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prohlášení generálního ředitele HZS ČR genmjr. Drahoslava Ryby a ředitele HZS hl. m. Prahy brig. gen. Romana Hlinovského k smrtelnému úrazu příslušníka HZS hl. m. Prahy u požáru lakovny v obci Zvole u Prahy dne 14. února 2017.

29. 5. 2017 (Nicole Zaoralová) - Vzhledem k tomu, že od počátku nebylo jasné, jak ke smrtelnému zranění příslušníka HZS hl. m. Prahy přesně došlo, byly bezprostředně po události ustanoveny dvě vyšetřovací komise. 

První komise byla ustanovena generálním ředitelem HZS ČR a kromě odborníků z generálního ředitelství HZS ČR v ní byli zastoupeni i příslušníci z jiných krajů. Druhá komise byla ustanovena ředitelem HZS hl. m. Prahy. Obě komise začaly pracovat paralelně, ale nezávisle na sobě. Současně se rozběhlo i šetření Policie ČR.

Vzhledem k náročnosti celého vyšetřování se termín ukončení šetření posunul z původně předpokládaného konce března až na květen a se závěry šetření byli oba ředitelé seznámeni v závěru minulého týdne.

Obě komise shodně konstatovaly, že nedošlo ke zranění příslušníka jeho zavalením či propadnutím. Zásahová výzbroj i výstroj, kterou byl zasahující hasič vybaven, byla v pořádku. K úrazu tedy nedošlo ani selháním dýchacího přístroje nebo jiných technických prostředků.

I přes mnohá zjištění, která pomohla případ osvětlit, se řadu skutečností nepodařilo objasnit. Zejména se jedná o otázku, proč se příslušník oddělil od skupiny. Mohl tak jednat v reakci na informaci, se kterou pracovali všichni zasahující hasiči, že se v objektu nachází pohřešovaná osoba. To už je ale pouhá spekulace a motiv jednání zemřelého hasiče se pravděpodobně nikdy nepodaří odhalit.

Přestože se důvod tragické smrti objasnit nepodařilo, bude snahou vedení celého Hasičského záchranného sboru ČR podobným neštěstím do budoucna co nejvíc předcházet. Na základě podkladů z vyšetřování budou přijata organizační i technická opatření. Mezi organizační patří například změna taktického postupu při zásahu v uzavřených prostorách. Po technické stránce bude snaha hasiče lépe vybavit technickými prostředky.

Kontakt pro novináře:

por. Bc. Martin Kavka
tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy
telefon: +420 778 547 808
e-mail: martin.kavka@hzspraha.cz


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová 
tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR 
Tel.: 950 819 944 
Mobil: 602 215 142 
E-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz 

vytisknout  e-mailem