HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči z Varnsdorfu reprezentovali Českou republiku na Světových policejních a hasičských hrách v americkém Fairfaxu.

Tři profesionální hasiči z Varnsdorfu, Josef Kroupa, Jan Šeps a Jan Hocko vyrazili reprezentovat město Varnsdorf, Ústecký kraj i Hasičský záchranný sbor do zahraničí. Přelom června a července roku 2015 tak strávili ve Fairfaxu v USA, kde se konal letošní ročník Světových policejních a hasičských her.  

Foto Požáry cz.jpgFoto Požáry cz.jpg
Tři profesionální hasiči z Varnsdorfu, Josef Kroupa, Jan Šeps a Jan Hocko vyrazili reprezentovat město Varnsdorf, Ústecký kraj i Hasičský záchranný sbor do zahraničí. Přelom června a července roku 2015 tak strávili ve Fairfaxu v USA, kde se konal letošní ročník Světových policejních a hasičských her.

Pro Josefa Kroupu, velitele varnsdorfské směny C, to zdaleka nebyl první takový výlet. „Před dvěma lety, v roce 2013, jsme ve stejném složení byli v irském Belfastu, za sebou máme s jedním Honzou také soutěžení v Jižní Korei či kanadském Vancouveru“, usmívá se Kroupa.
A úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. V závodu na horských kolech sice skončil Josef Kroupa kvůli nezaviněnému střetu s dalším závodníkem až na pátém místě a stupně vítězů tak unikly pouze o fous, ale v TFA – tedy té „pravé hasičské disciplíně“ – bral Kroupa zlato.
„Jedná se o velmi náročnou soutěž, důležitá je hlavně výbušnost“, přibližuje Kroupa.
Závodník v prvním úseku musel roztáhnout hadice, následně další pro změnu smotat do kotouče. Po krátké pauze pak následoval úsek druhý, tam hasiči museli postavit a vysunout žebřík, vynést na vysokou věž hadici, vytáhnout pomocí lana závaží, našroubovat armaturu na závit a doběhnout do cíle.
Třetí úsek spočíval v posouvání závaží kladivem, následném slalomu mezi hydranty a tažení figuríny. Závěr trati, úsek čtvrtý, představoval dvojí výběh na věž – poprvé s hadicí v harmonice, podruhé s motorovou pilou.

Jan Šeps, zkušený varnsdorfský strojník a hasič, absolvoval stejně jako jeho kolega závod na horských kolech. „Trať byla opravdu luxusní a náročná, po počátečním stoupání se cesta zúžila na velmi omezenou stezku těžkým terénem. Takhle jsme jeli 25 kilometrů“, přibližuje Šeps. Po vyčerpávajícím výkonu dojel v obrovské konkurenci na sedmém místě.
Náladu si ale Honza spravil také v závodu TFA, na světových hrách zvaném jako Ultimate Firefighter. S nasazením všech sil si doběhl pro bronzovou medaili a usmíval se tak na stupních vítězů.
„Protože jednou závodit nestačí, postavili jsme také mezinárodní a doslova ultimátní štafetu“, dodávají Kroupa se Šepsem.  A doběhli jsme na prvním místě. Tři štafetové zlaté se tak rozhoupaly na krku Čechů, poslední obdržel jeden z nejlepších rakouských závodníků.

Poslední člen soutěžní výpravy – Jan Hocko – také strojník a hasič profesionální jednotky z Varnsdorfu – šel v dresu bruntálského pivovaru Hasič jinou cestou než kolegové. Jako dlouholetý vrcholový zápasník se vzepřel soupeřům hned ve dvou stylech.
„I když volný styl zápasu není mým zaměřením, pustil jsem se do zahraničních kolegů s vervou a urval stříbrnou medaili“, skromně komentuje první úspěch Hocko. Následující řecko-římský zápas Honzovi vyhovoval více. Poté, co se soupeři doslova zamával a na žíněnce zatočil, užíval si stupně nejvyšší – oceněn byl za svůj výkon zlatou medailí.

„Takový úspěch jsme samozřejmě nečekali“, svorně komentují členové zahraniční výpravy. „Tím více nás těší, že jsme město, kraj i republiku opět v zahraničí pořádně zviditelnili“.
A další plány? Za dva roky se hasičské klání koná v Montrealu. A varnsdorfští hasiči už spřádají plány, jak se do Kanady opět podívat.

Zdroj: Požáry cz

Odkazy do noveho okna

Foto Požáry cz

Foto Požáry cz 

Detailní náhled

Foto Požáry cz

Foto Požáry cz 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem