HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči v Praze cvičili záchranu z Petřínské rozhledny pomocí lezecké techniky

Lezci pražských profesionálních hasičů cvičili v úterý 22. února 2022 na Petřínské rozhledně. Tématem byla záchrana zraněné osoby z horní části Petřínské rozhledny. Cvičení provedli hasiči-lezci z krčské a smíchovské stanice, spolu s jednotkou ze stanice Petřiny. 

Simulovaná záchrana zraněné a imobilní osoby proběhla pomocí lezecké techniky z výšky 50 metrů. Hasiči nejprve zraněnou osobu zajistili ve speciálních nosítkách sked a spolu se dvěma lezci spustili svisle, po konstrukci rozhledny, nad spodní vyhlídkovou terasu. Odtud pak byla figurantka transportována lanovým traverzem šikmo na chodník pod rozhlednu. 

Hasiči trénovali jak samotné zajištění a transport osoby, ale také pohyb ve specifickém prostoru rozhledny. Vyzkoušeli si možnost využití konstrukce rozhledny k jištění lezců. Trénovali i uchycení lanového traverzu, kdy použili naviják hasičské cisterny. 

Lezci pražských profesionálních hasičů zasahují u podobných případů během celého roku. Toto cvičení lze nejvíce přirovnat k záchraně jeřábníka z horní části stavebního jeřábu. Podobných zásahů v Praze evidujeme v průběhu posledních pěti let několik. 

Foto budeme ještě doplňovat během 16.h: https://photos.app.goo.gl/TMbFZJqFz6XKUckq6

vytisknout  e-mailem