HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči školili své dobrovolné kolegy v oblasti vyprošťování při dopravních nehodách

(15.4.2019) Dva víkendy po sobě prováděli ve Vizovicích lektoři HZS Zlínského kraje odbornou přípravu v oblasti vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel pro členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Proškoleno bylo celkem 22 dobrovolných hasičů z jednotek předurčených pro zásahy u dopravních nehod, tentokrát z řad JPO II Vizovice a JPO II Karolinka. 

Obsahem kurzu byla taktika zásahu u dopravních nehod, poskytování první pomoci, psychologie a komunikace s osobami u dopravních nehod, ale například také konstrukce a bezpečnostní systémy vozidel. Samostatné části pak byly zaměřeny na nehody vozidel hromadné dopravy osob, vozidel přepravující nebezpečné látky, či vozidel s alternativními pohony.

Nedílnou součástí tohoto kurzu bylo i důkladné seznámení se s technickými prostředky používanými u dopravních nehod a jejich praktickým ovládáním. Jedná se například o ruční, hydraulické či pneumatické vyprošťovací nástroje a zařízení, prostředky pro poskytnutí první pomoci atd.

Praktické části výcviku byly formou modelových situací zaměřeny zejména na správnou taktiku zásahu u dopravních nehod, stabilizaci havarovaných vozidel, provedení protipožárních opatření, samotnou techniku vyproštění zraněných osob z havarovaných vozidel a samozřejmě i na poskytování první pomoci.

Po celou dobu kurzu byl rovněž kladen veliký důraz na možná nebezpečí u zásahu, a to jak pro účastníky nehod, tak pro samotné záchranáře. Velmi cenné rady a poznatky všem účastníkům kurzu poskytli také profesionální hasiči z centrální hasičské stanice Zlín, kteří mají se zásahy u dopravních nehod bohaté zkušenosti.

Jak vyplývá i z hodnocení samotných účastníků kurzu, je tato forma odborné přípravy velmi přínosná. Získané znalosti, které byly ověřeny mimo jiné závěrečnými zkouškami, budou moci proškolení hasiči uplatnit nejen při vážných dopravních nehodách, ale i u řady jiných mimořádných událostí, při kterých jejich jednotky společně se svými profesionálními kolegy pravidelně zasahují. V případě potřeby tak jsou tito dobrovolní hasiči připraveni ještě efektivněji pomoci lidem v nouzi.

Autor: kpt. Ing. Tomáš Bártek, specialista v oblasti IZS a řízení jednotek PO

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem