Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Proběhlo podzimní plenární jednání Výboru pro civilní nouzové plánování NATO

14. 11. 2017 (Nicole Zaoralová) - Zástupci členských států pro oblast civilní připravenosti se sešli v Bruselu na tradičním podzimním plenárním jednání Výboru pro civilní nouzové plánování (CEPC) NATO. 

Na pozadí konkrétní agendy (podrobněji níže) již započaly také první diskuze o přípravě nové Zprávy o stavu civilní připravenosti NATO, jejíž zpracování připadá na rok 2018 a jež by měla reflektovat vývoj na poli civilní připravenosti od posledního takového hodnocení z roku 2015. Jednání se tradičně účastnili zástupci MV–GŘ HZS ČR jakožto příslušného gestora civilního nouzového plánování v ČR.

První den (15. 11.) se členové NATO sešli na jednání s partnery (EU, Finsko, Gruzie, Irák, Jordánsko, Moldavsko, Švédsko, Švýcarsko, Tunisko a Ukrajina), kteří aktivně spolupracují s Aliancí v oblasti civilní připravenosti a budování odolnosti. Na začátek jednání vystoupil zástupce EU, aby představil aktivity této organizace na poli budování odolnosti členských států EU. Cílem tohoto společného zasedání bylo hledání fungujících příkladů adaptace národních bezpečnostních systémů.

Druhý den (16. 11.) se pak výbor CEPC sešel v členském formátu, aby přezkoumal pokrok v oblasti civilní připravenosti z pohledu kolektivní obrany NATO. Zdůrazněna byla důležitost harmonizace civilního nouzového a obranného plánování. Členské státy se také navzájem informovaly, jak si stojí s plněním sedmi základních požadavků odolnosti dle nezávazné metodiky NATO. ČR plánuje proces sebe hodnocení na první polovinu příštího roku. Se závěry této analýzy seznámí MV – GŘ HZS ČR jak NATO, tak zástupce rezortů v národním Výboru pro civilní nouzové plánování (VCNP).

Další plenární jednání tohoto výboru NATO je naplánováno na jaro příštího roku. Více informací k problematice civilního nouzového plánování v NATO můžete nalézt na:  http://www.hzscr.cz/clanek/severoatlanticka-aliance.aspx
 

www-nato-int-690px.jpg

Foto: www.nato.int
 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství

Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem