HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příští sobotu se v Hlučíně koná krajská soutěž ve vyprošťování

Celkem 30 čtyřčlenných týmů 

Krátce po úspěšném zvládnutí Dne požární bezpečnosti (13.4.) připravují hasiči v Moravskoslezském kraji další nevšední akci. Příští sobotu - tedy 28. dubna 2012 - se v areálu štěrkovny v Hlučíně (okres Opava) uskuteční krajská soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel – a to jak pro profesionální, tak pro dobrovolné jednotky hasičů z Moravskoslezského kraje.
 
Soutěž je postupová – vždy pro vítěze. Pro dobrovolné hasiče – tedy SDH obcí – se koná celostátní finále 6. a 7. července 2012 v Blovicích (Plzeňských kraj), pro profesionální hasiče z HZS krajů – poslední víkend v září 2012 v Karlových Varech.
 
V Hlučíně se střetnou tři desítky čtyřčlenných soutěžních týmů – 24 z jednotek SDH obcí, které jsou předurčeny pro zásahy u dopravních nehod, vedle nich celkem 6 týmů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – vždy jeden tým z každého územního odboru HZS MSK (tedy okresu).
 
Při soutěžích ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel si obvykle každý tým vylosuje jeden z předem připravených scénářů dopravní nehody (jednoho i více vozidel) a odchází do izolace (stanu), aby nemohl vidět přípravu nehody, ustavení vozidel a instalaci dalších překážek (sloupů, stromů, betonových dílů…). V časovém limitu 15 minut pak musí tým hasičů vyprostit z havarovaného vozidla figuranta a předat ho zdravotníkům. Jejich výkon je hodnocen několika rozhodčími i z hlediska správnosti postupu a poskytnutí první pomoci.
 
Obě krajské soutěže (pro SDH obcí a HZS MSK) začínají paralelně v sobotu 28.4.2012 od 9:00 hodin. Vyhodnocení soutěží by se mělo uskutečnit v 15:30 hodin. GPS souřadnice místa konání jsou: 49°53'31.069"N, 18°10'42.498"E.
memorialvyprostovaniPraha (2).jpg
 
Soutěž organizuje HZS MSK pod záštitou města Hlučína, ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků a Krajským sdružením hasičů Moravskoslezského kraje. Akci podpořila také firma Lanex Bolatice.

vytisknout  e-mailem