HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příslušníci HZS Libereckého kraje pomáhají zdravotníkům – školí, jak používat defibrilátory

AED, tedy automatické externí defibrilátory – to jsou přístroje, které pomáhají zachraňovat životy. Jak je správně používat, s tím v těchto dnech příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje pomáhají svým kolegům ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje – školí nové i stávající obsluhovatele přístrojů. 

V rámci projektu AED pro Liberecký kraj bylo od roku 2016 rozmístěno na území kraje téměř sto přístrojů umožňujících automatickou externí defibrilaci. Přístroje byly umístěny např. do vozidel a na služebny PČR, MP, HZS LK, horské služby a v neposlední řadě mezi jednotky dobrovolných hasičů (JSDHO). Cílem projektu je zajistit co nejrychlejší dostupnost přístroje AED u osoby v život ohrožujícím stavu, jelikož včasné nasazení AED před příjezdem ZZS výrazně zvyšuje šanci na záchranu lidského života.

Aby systém AED zůstal v Libereckém kraji funkční, je kromě revizí přístrojů, výměny baterií a elektrod potřeba pravidelně školit obsluhovatele. Vzhledem k objemu potřebného školení byl Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje osloven zdravotníky (ZZS) s žádostí o spolupráci. Na základě následné dohody poskytl HZS LK 16 lektorů s odborným vzděláním či kvalifikací (na pozici hasič – zdravotník, případně s vyšším zdravotním vzděláním – všeobecná sestra, zdravotnický záchranář atd.), kteří se zapojili do školení dobrovolných jednotek.

Tento rok proškolí celkem 39 jednotek dobrovolných hasičů napříč celým krajem, školí se o sobotách – od začátku července a pokračovat se bude až do konce října.  

Školení se vždy účastní dva lektoři HZS LK a dva lektoři ZZS LK. Po úvodní části společné teorie jsou účastníci školení rozdělení do čtyř skupin, ve kterých probíhá praktický výcvik na moderních resuscitačních figurínách – novorozenec, dítě, dospělá osoba.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová

Foto: HZS LK

Školení AEDPříslušníci HZS LK nstržm. Michal Stejskal a nstržm. Valentin Hurtuk v Hrádku nad Nisou školí jednotky dobrovolných hasičů Hrádek nad Nisou, Křižany a Kryštofovo Údolí

Školení AEDŠkolení obsluhovatelů AED, ať už těch nových či stávajících, je zcela nezbytné

vytisknout  e-mailem