HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pro veřejnost

Exkurze do libereckého krytu civilní ochrany

Pokud chcete zažít výlet poněkud netradiční a plný zajímavostí, tak vám doporučujeme navštívit liberecký kryt CO, kde se nachází stálá výstava věnovaná historii i současnosti civilní ochrany. Největší liberecký kryt se nachází přímo pod Sokolovským náměstím. Prohlídky jsou možné pouze každou 1. sobotu v měsíci.
Liberecký kryt CO si můžete prohlédnout včetně jeho původního vybavení. Uvidíte například plně funkční strojovnu nebo filtro-ventilační zařízení a zavzpomínáte na dobu, kdy civilní obrana byla součástí běžného života. Výstava zahrnuje i 20 velkoplošných panelů, na kterých naleznete řadu informací i o dalších místech krytu, jejímž autorem je známý odborník a autor knihy Liberecké podzemí Ivan Rous. Ke zhlédnutí jsou i další dobové dokumenty a exponáty mající vztah k civilní ochraně. Po seznámení s historií následuje vlastní prohlídka krytu a jeho vybavení s odborným výkladem průvodce.
MĚSTSKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM, Liberec

Ochrana obyvatelstva – expozice Hasičského záchranného sboru v Muzeu Policie ČR v Praze

Expozice mapuje více než devadesátiletý vývoj ochrany obyvatelstva, v minulosti nazývané civilní obranou a posléze civilní ochranou. K vidění je i rekonstrukce úkrytu ve sklepní části domu a rozsáhlá kolekce plynových a ochranných masek pro obyvatelstvo. V minulosti byla civilní ochrana zaměřena na ochranu občanů před následky válečného konfliktu. Namísto někdejšího prioritního zaměření na stálé úkryty a ochranné masky současná opatření v oblasti ochrany obyvatelstva kladou důraz na ochranu dýchacích cest pomocí běžně dostupných prostředků (např. navlhčené textílie), využití ochranných vlastností staveb a také na zvyšování informovanosti obyvatelstva, výchovu a vzdělávání občanů, kteří by měli vědět, co hrozí a jak se proti hrozbám chránit.
MUZEUM POLICIE ČR, Praha   

vytisknout  e-mailem