HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Připomínka čtyřiceti let od tragické smrti příbramského hasiče

V pátek 23. července si příbramští hasiči připomněli pietní akcí 40. výročí tragického úmrtí pprap. Jiřího Krýsla, velitele družstva Okresního veřejného požárního útvaru v Příbrami. 

Za účasti vedení územního odboru a bývalých příslušníků příbramského profesionálního sboru, kteří Jiřího Krýsla osobně znali jako svého bývalého kolegu a kamaráda, byla nejprve položena smuteční kytice na jeho hrob. Následně se pietní akce přesunula do obce Velká Lečice, kde je v místě tragédie zbudován Krýslův památník, u kterého byl položen věnec a zapálena svíce. Za zvuku české státní hymny pak byl vzdán hold hasiči, který tragicky zahynul při výkonu svého povolání v boji s rozbouřeným živlem dne 20. července 1981 ve věku 31 let.

Událost se stala u obce Velká Lečice na Novoknínsku v okrese Příbram při červencových dlouhotrvajících deštích vlivem protržení hráze rybníka Strž a rozvodněním říčky Kocáby. Při záchranné akci na vodní hladině rozbouřené řeky došlo v silném proudu ke kolizi a následné havárii člunu příbramských hasičů, načež byla pětičlenná osádka plavidla katapultována do rozvodněného toku. Čtyřem hasičům se s vypětím všech sil podařilo uniknout a zachránit si holý život před běsnícím živlem, veliteli člunu se neblahému osudu uniknout nepodařilo. Až druhý den 21. července po opadnutí vody bylo místo havárie natolik přístupné, že mohlo dojít k vyproštění člunu a zjištění, co se stalo s dosud nezvěstným velitelem Jiřím Krýslem. Naplnily se však ty nejčernější úvahy a myšlenky, když při vyprošťování člunu bylo nalezeno i tělo utonulého kolegy.

„Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych připomenul, že podpraporčík Jiří Krýsl, nositel vyznamenání Za statečnost in memoriam a nositel nejvyššího hasičského vyznamenání Za hrdinský čin in memoriam, který zahynul při výkonu svého povolání, naplnil doslova náš hasičský slib. Jeho smrt je dokladem toho, že my hasiči pomáháme tam, odkud jiní utíkají – a to i s nasazením vlastního života. A právě to je největší odkaz této tragédie, která nesmí být námi hasiči nikdy zapomenuta!“ uvedl při pietní vzpomínce ředitel územního odboru plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D.

ÚO Příbram
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Položení kytice na hrob Jiřího Krýsla

001-Položení kytice na hrob Jiřího Krýsl... 

Detailní náhled

002-Položení kytice na hrob Jiřího Krýsla

002-Položení kytice na hrob Jiřího Krýsl... 

Detailní náhled

003-Pietní akt na místě tragické události

003-Pietní akt na místě tragické událost... 

Detailní náhled

004-Ředitel ÚO Píbram klade věnec u památníku Jiřího Krýsla

004-Ředitel ÚO Píbram klade věnec u pamá... 

Detailní náhled

005-Pietní akt na místě tragické události

005-Pietní akt na místě tragické událost... 

Detailní náhled

006-Pietní akt u památníku Jiřího Krýsla

006-Pietní akt u památníku Jiřího Krýsla 

Detailní náhled

007-Účastníci pietního aktu u pamětní desky

007-Účastníci pietního aktu u pamětní de... 

Detailní náhled

008-Památník Jiřího Krýsla u obce Velká Lečice

008-Památník Jiřího Krýsla u obce Velká ... 

Detailní náhled

009-Pamětní deska připomínající tragickou událost

009-Pamětní deska připomínající tragicko... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem