HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Připomeňme si pár důležitých rad při topné sezóně

Praskání, hučení a občas i vylétávající jiskry, to jsou nejčastější příznaky, když hoří saze v komíně. Právě praskání a hučení uslyšel majitel v Bělečku na Holicku ze svého komínu.  

Muži podivné praskání opravdu nebylo příjemné a hlavně značilo, že mu hoří saze v komíně. Ihned přivolal hasiče, kteří provedli průzkum a spolu s vyšetřovatelem zjistili, že skutečně hoří saze v komíně, a navíc bylo zjištěno, že se jedná o špatnou instalaci komínového tělesa. Hasiči doporučili kontrolu a revizi komína od oprávněné osoby.

Topná sezona je tu, a tak je dobré si připomenout pár důležitých rad, aby nedošlo k požáru.

V uplynulé sezóně jsme zasahovali u 79 požárů, které měly souvislost s komíny. Každoročně dochází u těchto událostí ke zraněním a milionovým škodám. Většinou je na vině nedbalost majitelů, kteří zanedbávají pravidelnou údržbu spalinových cest. Proto nezapomínejte na pravidelné čištění! Pokud jsme toho schopni, čištění můžeme provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem. Kouřovody a topidla udržujte v řádném technickém stavu.

Již evidujeme požár od špatné instalace komínového tělesa, který způsobil nemalé škody. V poslední říjnový večer vyjížděly jednotky do Býště, kde shořela celá chata. Škoda byla vyčíslena na 500 tisíc korun.

Dále důležité je, abyste používali pouze topiva určená pro dané kotle, nezapalujte oheň pomocí vysoce hořlavých látek, netopte odpady a neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky. I takový případ evidujeme v letošní topné sezóně. Muž v Jamném nad Orlicí se snažil zatopit v kamnech pomocí benzínu, to se mu vymstilo a utrpěl popáleniny, a navíc se mu v kotelně vzňal všechen nepořádek u kamen. Tady byla škoda vyčíslena na 200 tisíc korun.

„Je důležitou povinností nechat provést také revizi spalinové cesty k tomu oprávněnou osobou, a to vždy před připojením spotřebiče paliv do nepoužívané spalinové cesty, změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv, před uvedením nové spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komínu a po případném komínovém požáru. To samé platí i před výměnou spotřebiče paliv s výjimkou výměny spotřebiče stejného druhu, typu, provedení a výkonu za podmínky, že způsobilost spalinové cesty je potvrzena zprávou o provedení čištění a kontrole spalinové cesty,“ říká plk. Mgr. Miloslav Vašák, vedoucí oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a zjišťování příčin požáru HZS Pardubického kraje.

V případě topidel na pevná paliva dávejte bedlivý pozor na žhavý popel. Ten nechte zcela vychladnout a pak uložte do nehořlavých nádob, které jsou neporušené, uzavíratelné a umístěte do bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek. Vyvarujte se ukládání žhavého popela do plastových popelnic, ty se totiž mohou pak žárem zdeformovat, a hlavně se znovu rozhořet a způsobit požár třeba i celého domu.  

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem