HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Primátor města České Budějovice ocenil jihočeské hasiče

Medaile Za zásluhy a Za statečnost udělil primátor Jiří Svoboda třinácti významným osobnostem. 

„Medaile se udělují při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Město si velice váží lidí, kteří dosáhli ve svých profesích výrazných úspěchů, nebo projevili osobní statečnost. Medaili Za statečnost dostalo v pondělí 25. října 2021 sedm osobností, a to i za rok 2020, kdy se slavnostní ceremoniál nemohl kvůli epidemické situaci uskutečnit. Medailí Za zásluhy bylo uděleno šest,“ uvedl primátor.

Za HZS Jihočeského kraje obdrželi medaili Za statečnost pprap. Bc. Tomáš Jiříček a nstržm. Jan Malík. Medailí Za zásluhy byli oceněni krajský ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš a ředitel územního odboru České Budějovice plk. Mgr. Jiří Pešek.

Tomáš Jiříček
Na 21. listopad roku 2019 určitě nezapomene. Právě tento den prováděl s automobilovým jeřábem práce na stanici Vimperk. Při návratu na svou domovskou stanici v Českých Budějovicích se vracel se svým kolegou. Před sjezdem do obce Husinec došlo na podvozku jeřábu k technické závadě na brzdové soustavě. „Zjistil jsem, že nefungují brzdy. Při průjezdu obcí jsem používal odlehčovací motorovou brzdu, protože provozní brzda rovněž nereagovala, a tak jsem se snažil brzdit parkovací brzdou, což bylo neúčinné. Projížděl jsem co nejbezpečněji, abych jeřáb udržel na silnici a pokusil jsem se zpomalit vyjetím do protisvahu u kostela. Tam se vozidla zastavilo, ale i přes sešlápnutý pedál se dalo zase do pohybu vzad dolů a bylo nutné ho zastavit. Vyhnul jsem se protijedoucímu automobilu a vyjel mimo vozovku vlevo do zeleného pásu a 28 tunové vozidlo zastavil,“ uvedl do protokolu Tomáš Jiříček. Svým naprosto profesionálním jednáním s nasazením vlastního života dokázal minimalizovat nebezpečí, zabránit značným materiálním škodám, a především škodám na zdraví či dokonce na životech spoluobčanů.

Jan Malík
Jan Malík prokázal vysokou odbornost, profesionalitu a obrovskou statečnost při záchraně dvou osob ze studny v Borovanech. Jednalo se o složitý zásah, kdy si majitel studny vytvořil smrtící koktejl z výparů barev, kterým se snažil natřít povrch studny, přičemž zároveň zvýšil teplotu halogenovým svítidlem. Teplem umocněné výpary vytvořily opar, přes který bylo špatně vidět na dno studny. Před povoláním jednotky se pokusil o záchranu syn majitele, který se rovněž omámil a nebyl schopen ze studny vylézt. Na dno sedmimetrové studny se spustil Jan Malík. Ve stísněných podmínkách jim uvázal prsní úvazek a za pomoci své jednotky, která lanem vytahovala osoby, vypomáhal korigováním směru. Za svůj mimořádný čin byl Jan Malík navržen na jednu z nejcennějších medailí HZS České republiky, a to za statečnost. 

Lubomír Bureš
Ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje se celý život věnuje jediné profesi a dlouhá léta je její klíčovou osobností. Stojí za mnoha realizovanými projekty, ať už se jedná o nákupy mobilní požární techniky, výstavbu nových stanic či investic do modernizace komunikačních a informačních technologií. Zmiňme například vybudování krajského Operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje včetně zavedení tísňové linky 112 či výstavbu několika nových budov na českobudějovické stanici. Své znalosti a zkušenosti uplatňuje i ve funkci řídícího důstojníka. Podílel se na vedení a koordinaci celé řady složitých či dlouhotrvajících zásahů. Aktivně zasahoval při řešení povodní, orkánů, vichřic, větrných smrští i pandemie covid -19.  Důležitá je i jeho vysoká angažovanost při zpracování krizového a havarijního plánu v podmínkách kraje a v zabezpečení provedení opatření ochrany obyvatelstva. Plukovník Lubomír Bureš je jihočeským hasičům věrný po více než třicet let.

Jiří Pešek
Příslušníkem hasičského záchranného sboru je Jiří Pešek od roku 2008. K hasičům nastoupil jako technik operačního a informačního střediska, kde později působil jako vedoucí oddělení. Pozici ředitele českobudějovického územního odboru zastává od roku 2017. V rámci působení u profesionálního sboru se vždy aktivně zapojoval do různých činností. Důležitý je jeho podíl při řešení závažných mimořádných událostí a krizových situací, například při povodních, havárii skladu propan-butanu ve společnosti Tomegas, při výskytu ptačí chřipky i při řešení krizové situace spojené s pandemií covidu-19, a to nejen z pozice územního řídícího důstojníka, ale i jako člena štábu HZS Jihočeského kraje a současně také jako člena Krizového štábu ORP České Budějovice. Při své práci úzce spolupracuje se starosty měst a obcí ve svém hasebním obvodu a s vedením složek IZS. Svým osobním a aktivním přístupem motivuje podřízené k dosahování co nejlepších výsledků ve své oblasti. Vyzdvihnout je třeba jeho pracovitost, obětavost a lidský přístup. Obzvlášť dbá, aby hasiči měli vytvořeny optimální podmínky a materiálně - technické vybavení nejen při zásahu, ale také v přípravě.

(autorem fotografií je statutární město České Budějovice)

Odkazy do noveho okna

HZS Jihočeského kraje

HZS Jihočeského kraje 

Detailní náhled

Pešek Jan

Pešek Jan 

Detailní náhled

Malík Jan

Malík Jan 

Detailní náhled

Jiříček Tomáš

Jiříček Tomáš 

Detailní náhled

Bureš Lubomír

Bureš Lubomír 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem