HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příčina vzniku požáru ve Svitavách se stále vyšetřuje - aktualizace k 11 hodině

Požár opuštěného objektu ve Svitavách likvidovali hasiči od neděle 30. září, kdy tato událost byla v 17.37 hodin oznámena na operační a informační středisko hasičů. Čtyřpatrový objekt se nachází poblíže železniční trati. Při příjezdu první jednotky hasičů byl celý objekt v plamenech. Na místě zasahovalo celkem 9 jednotek hasičů. Vypnuto muselo být trakční vedení.

V 18.13 hodin se zřítila zeď objektu. Následným průzkumem bylo zjištěno, že tato zeď poškodila kolejiště. Zásah hasičů trval až do pondělní zhruba 4 hodiny ranní.

Obrovské plameny, které šlehaly z objektu a odlétávající žhavé jiskry, způsobily čtyři menší požáry v okolí, které likvidovaly jednotky hasičů. Jiskry zapadly na střechu dvou domů a způsobily požár střešní krytiny. Dále na novostavbě azylového domu došlo k poškození střešní fólie. Tady se škody budou pohybovat kolem 150 tisíc korun.

Bagr ze záchranného útvaru Hlučín dorazil na místo krátce po půlnoci. Přes noc u požáru zasahovaly tři jednotky hasičů. K požáru byl povolán i hasičský jeřáb ze Svitav, který pomohl v půl čtvrté ráno strhnout nejpoškozenější část objektu.

Požár byl zcela zlikvidován v 3.25 hodin.

Železniční trať zůstala přes noc uzavřena a uzavřena zůstává i nadále.

Škoda na objektu byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun. Na trolejovém vedení, které zničil velký žár, byla předběžně vyčíslena škoda ve výši zhruba 50 tisíc korun.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které bude pokračovat i v úterý 2. října.

Majitel si zajišťuje demolici objektu sám.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár výškové budovy3

požár výškové budovy3 

Detailní náhled

požár výškové budovy4

požár výškové budovy4 

Detailní náhled

požár výškové budovy5

požár výškové budovy5 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem