HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru ve sklepě panelového domu v Loučné nad Desnou hasiči evakuovali 17 osob

Požár v Loučné nad Desnou vyhnal ze svých domovů obyvatele panelového domu. Hasiči výškovou technikou evakuovali 17 osob, požár způsobil škodu 200 tisíc korun, po jeho příčině se pátrá.  

Tísňovou informaci o požáru ve sklepě panelového domu v Loučné nad Desnou přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ve středu 23. listopadu 2011 v 22:53 hodin. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Loučné nad Desnou a Velkých Losin.

Po příjezdu hasiči zjistili, že kouř se valí ze sklepa panelového domu. Panelák měl čtyři nadzemní podlaží, na každém podlaží byly čtyři byty. Před příjezdem hasičů byla provedena částečná evakuace nájemníků domu.

Jedna skupina hasičů se vydala hledat místo požáru, druhá skupina se snažila odvětrat zakouřené prostory chodby a prováděla kontrolu, zda nejsou zakouřené i byty. K místu požáru se hasiči nemohli dostat, protože díky vysokým teplotám vyhořelo potrubí, které po domě rozvádělo teplou vodu a před místem požáru se udělala clona z horké vody a hrozilo opaření zasahujících hasičů.

Přes operační středisko hasiči kontaktovali energetiku a teplárnu, protože v domě bylo potřeba uzavřít přívody vody a elektřiny. Z hlavního rozvaděče elektrické energie se totiž začalo dýmit. Současně byla zahájena řízená evakuace nájemníků bytů pomocí výškové techniky. Na místo byla povolána i zdravotnická záchranná služba, protože čtyři osoby se nadýchaly zplodin hoření, tři byly ošetřeny na místě, jedna byla odvezena na ošetření do nemocnice. Hasiči celkem evakuovali 17 osob.

Jakmile se hasiči dostali k místu požáru, zjistili, že v jedné sklepní kóji hoří odpad (stará skříň, hadry, desky, stavební materiál apod.). Nasazené proudy C a D požár zlikvidovaly.

Celý panelový dům zůstal bez elektřiny, uzavřeny byly také uzávěry na teplou a studenou vodu. Ve čtvrtek 24. listopadu v 8 hodin ráno bude pokračovat řešení celé události.

Výše škody, kterou požár způsobil, byla předběžně stanovena na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.
 


Vladimíra Hacsiková / tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem