HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru sklepních prostor nalezeny chemikálie i třaskaviny

HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice 

 
           

V sobotu 26. května v 22.39 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár domu v Jungmannově ulici v Pardubicích. Na místo ihned vyjely jednotky hasičů – profesionální z Pardubic a dobrovolné jednotky z Lázní Bohdanče, Starého Hradiště a Sezemic. Čtyřpatrový dům byl před příjezdem hasičů již částečně evakuován. Někteří lidé zůstali na balkonech. Hasiči ihned po příjezdu provedli průzkum a zjistili, že hoří ve sklepních prostorech. Průzkumná skupina během chvíle nalezla samotné ohnisko požáru. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 22.59 hodin a zcela zlikvidován byl v 23.12 hodin.

Zakouřené sklepní prostory hasiči odvětrali pomocí přetlakové ventilace. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů. Na místo byli přivoláni i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kteří odebrali vzorky pro expertizu. Při ohlášení události na operační a informační středisko hasičů bylo oznámeno, že došlo k několika výbuchům. Vyšetřovatel hasičů na místě zjistil, že ve sklepních prostorech byly uskladněny chemické látky a požár způsobilo s největší pravděpodobností chemické samovznícení.  Škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun. 

Z domu byly postupně vyneseny chemikálie. Do nemocnice byly převezeny dvě děti a jedna žena na pozorování. Na místě byly nalezeny také rozbušky a třaskaviny. Policie ČR povolala na místo pyrotechniky. Po příjezdu pyrotechniků na místo bylo evakuováno z domu zhruba 12 lidí a teprve poté mohly být vyneseny (v cca 4.40 hodin) všechny třaskaviny a následně naloženy k transportu. Hasiči doprovázeli vozidlo s pyrotechnikem  a nebezpečným nákladem až na místo likvidace.

Ve sklepních prostorách domu je zhruba 10 až 15 cm kontaminované vody, která bude specializovanou firmou Dekonta zlikvidována.

 

 

 

 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem