HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru palet v Milovicích byl vyhlášen třetí stupeň poplachu

V neděli 19. června čtvrthodinu po šestnácté hodině přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru palet v Milovicích na Nymbursku. 

Operační důstojník na místo vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu, ty však po dojezdu k události upřesnily, že požár zasáhl palety na ploše 20x20 metrů naskládané do čtyřmetrové výšky a budou zapotřebí další cisterny. Požární poplachový stupeň byl zvednut na druhý a povoláni další hasiči.

Několik minut po páté hodině odpoledne byl požární poplachový stupeň zvýšen dokonce na třetí a k události spěchaly další jednotky s cisternami. Proti hasičům hrálo i teplé počasí, kdy každý takový zásah je mnohem náročnější a v takto extrémních teplotách musí být zasahující častěji střídáni, aby se předešlo přehřátí organismu a kolapsovým stavům.

V půl šesté se podařilo dostat požár pod kontrolu a mohla být nahlášena jeho lokalizace. Hasiči se následně zaměřili na rozebírání zasažené hromady palet, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Kolem 19. hodiny na místě stále zasahovalo zhruba 90 hasičů, což bylo 17 jednotek s dvaceti cisternami a kontejnerem kombinovaného hašení. V osm hodin došlo k redukci zasahujících hasičů, byl snížen poplachový stupeň na druhý a některé jednotky se mohly vrátit na své základny. Zároveň byl o spolupráci požádán Záchranný útvar HZS ČR s těžkou technikou. Na místě pracovaly dva manipulátory, které hasičům výrazně pomohly s rozebráním zasažených palet.

V půl jedenácté večer byl poplachový stupeň snížen na základní a na místě zůstaly pouze profesionální a dobrovolná jednotka Milovice a technika Záchranného útvaru HZS ČR. Místní dobrovolné jednotce byla nařízena dvanáctihodinová dohlídka nad požářištěm. V půl sedmé v pondělí ráno se podařilo požár zcela zlikvidovat.

Předběžná škoda byla vyčíslena na jeden milion korun. Příčinou požáru je neprokázané zavinění. Při zásahu došlo ke zranění jednoho příslušníka – vlivem vysokých teplot i přes veškerá přijatá opatření u něj nastalo přehřátí organismu.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje:  Benátky nad Jizerou, Milovice, Mladá Boleslav, Nymburk a Stará Boleslav.
HZSP Středočeského kraje: Správa železnic Nymburk.
SDH Středočeského kraje: Benátky nad Jizerou, Hronětice, Lysá nad Labem, Milovice, Přerov nad Labem, Semice, Smilovice, Sojovice, Stará Lysá a Všejany.

por. Ing. Tereza Sýkora Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - požár palet Milovice

001 - požár palet Milovice 

Detailní náhled

002 - požár palet Milovice

002 - požár palet Milovice 

Detailní náhled

003 - požár palet Milovice

003 - požár palet Milovice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem