HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru mlýna na Mladoboleslavsku byl vyhlášen třetí poplachový stupeň

V úterý 26. května 2020 v 10.13 hodin byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen hořící mlýn u obce Brodce na levém břehu Jizery na Mladoboleslavsku. Mlynář se snažil požár hasit, ale nebylo to v jeho silách. Oznamovatel uvedl, že jde o převážně dřevěný pětipodlažní objekt a uvnitř se nacházejí přibližně tři tuny mouky. 

Operační středisko vyhlásilo poplach pěti jednotkám s cisternami a výškovou technikou. Velitel čety po příjezdu upřesnil, že jde o požár technologie mletí obilí a střešní konstrukce ve více patrech mlýna. Zároveň vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu. Velký objekt byl uvnitř velmi zakouřen a hasiči v dýchací technice vstupovali „naslepo“ do mimořádně nebezpečného prostoru po úzkém dřevěném schodišti.  

Na místo vyjeli ředitel mladoboleslavského územního odboru a územní řídící důstojník. Pro maximální efektivitu zásahu byla povolána speciální technika. Ze stanice Mladá Boleslav byl kromě cisteren a výškové techniky povolán kombinovaný hasicí kontejner a také protiplynový automobil. HZS podniku Škoda Auto na místo vyslal cisternu na výrobu suché pěny (systém One Seven), automobilovou plošinu s dostupnou výškou 60 metrů, velitelský automobil a dron.

Územní řídící důstojník si po příjezdu převzal velení a vyhlásil třetí poplachový stupeň. Zásah byl veden pěti proudy se suchou pěnou a po ustavení plošiny byl vytvořen otvor ve střešní konstrukci. Tím došlo k přirozenému odvodu zplodin hoření bez použití přetlakové ventilace. Požár byl monitorován pomocí dronu a uvnitř objektu hasičům pomáhaly k lepší orientaci termokamery.

Po půl druhé odpoledne byl požár pod kontrolou, po nahlášení lokalizace velitel provedl redukci zasahujících sil a pokračovalo rozebírání dřevěné konstrukce pomocí motorové pily a dohašování skrytých ohnisek. Po 15. hodině proběhl závěrečný průzkum.

Dohled nad místem zásahu zajistí dobrovolná jednotka Luštěnice. Ve středu dopoledne bude místo požáru předáno uživatelům. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Vyšetřovatelé na místě vyloučili cizí zavinění. Přesná příčina vzniku požáru zůstává v šetření. Výše škody se bude pohybovat v řádu milionů korun.

U požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanic Benátky nad Jizerou, Milovice, Mladá Boleslav a Stará Boleslav, jednotka HZS podniku Škoda Auto Mladá Boleslav a dobrovolní hasiči obcí Benátky nad Jizerou, Bezno, Dobrovice, Horky nad Jizerou, Chotětov, Jabkenice, Luštěnice, Plazy, Semčice, Smilovice a Stará Lysá. Zálohu stanic Mladá Boleslav a Milovice po dobu zásahu zajistily dobrovolné jednotky z Milovic a Mladé Boleslavi – Podlázek.  

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem