HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru chaty v Petrově zemřela žena

V pátek 15. února v 16.37 hodin byl na tísňovou linku středočeských hasičů nahlášen požár chaty v obci Petrov v okrese Praha-západ. Oznamovatel uvedl, že na místě jsou kouřem nadýchaní zachránci ženy, která zůstala uvnitř a nereagovala na volání. 

K události vyjeli profesionální hasiči ze stanic Jílové a Říčany a dobrovolní hasiči z obcí Davle, Jílové u Prahy, Štěchovice a Zvole. První cisterna byla na místě za šest minut od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu upřesnil, že jde o dvoupodlažní chatu o přibližných rozměrech 8x5 metrů, která byla celá zakouřená, navíc z části šlehaly plameny. Vzhledem k počtu jednotek zároveň vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu.

Hasiči v dýchací technice ihned zahájili vyhledávání osoby uvnitř chaty a současně hasili pomocí čtyř C proudů. Zásah komplikovaly nestabilní stropní konstrukce poškozené požárem.

Hledaná osoba byla nalezena v druhém nadzemním podlaží a v nosítkách předána zdravotnické záchranné službě. Přes maximální nasazení všech zúčastněných lékař konstatoval u ženy úmrtí. Velitel zásahu povolal na místo členy posttraumatického týmu HZS Středočeského kraje, kteří poskytli první psychickou pomoc pozůstalým.

Hasiči zastavili šíření plamenů pod plechovou střechou a po 18. hodině byla oznámena lokalizace požáru. Objekt byl odvětráván přetlakovou ventilací a částečně rozebírán pomocí řetězové pily. Následně byl kontrolován termokamerou a řídící důstojník zajistil osvětlovací balón a hasicí hřeby na dohašování.

Na zásahu se podílelo čtyřicet hasičů, Policie ČR, zdravotnická záchranná služba, energetická pohotovostní skupina a starostka obce, která zajistila ochranné nápoje a stravu. Po 20. hodině velitel zásahu zredukoval počet zasahujících jednotek. Před půlnocí byl proveden závěrečný průzkum, po kterém bylo místo předáno policii.

Vyšetřování příčiny vzniku požáru bude pokračovat v sobotu. Škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem