HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru bytu v orlovské části Lutyně zachránili hasiči nadýchaného muže, o den dříve v podobné situaci pomohl detektor kouře

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v sobotu 29. října 2022 odpoledne u požáru bytu v orlovské části Lutyně. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena necelých pět minut po půl druhé, k zásahu byly vyslány profesionální hasičské jednotky ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Orlové a Karviné a spolu s nimi dobrovolní hasiči z Orlové a místní části Poruba.

Hasiči po provedeném průzkumu násilně vstoupili do zasaženého bytu, za dveřmi nalezli sedícího muže a ihned ho vytáhli ven. Byt byl velmi silně zakouřen, požár se však nerozšířil mimo kuchyni - jednalo se o spálené potraviny v hrnci.

Nadýchaný muž byl předán do péče přivolaných zdravotníků. Hasiči byt odvětrali - zásah si nevyžádal evakuaci, ukončen byl krátce po čtrnácté hodině.

V pátek v podvečer pomohl v podobné situaci zabránit zranění detektor kouře, neboli lidově hlásič požáru. V jednom z opavských domovů seniorů došlo vlivem neopatrné manipulace s otevřeným ohněm k menšímu požáru v bytě.

Ošetřovatelky právě díky signalizaci detektoru z bytu včas - ještě před našim příjezdem - zachránily jeho imobilní obyvatelku a drobný požár zlikvidovaly vodou z kbelíku.

Detektor za několik stokorun neuhasí požár, ale dokáže včas varovat obyvatele prostor, ve kterém je nainstalován a přimět je k bezpečnému úniku a přivolání jednotek požární ochrany.

vytisknout  e-mailem