HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při nehodě u Horoměřic zemřeli tři lidé

Informaci o vážné dopravní nehodě autobusu a osobního auta poblíž Horoměřic v okrese Praha-západ přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v pátek 12. ledna šest minut před šestnáctou hodinou. 

K události na silnici č. 240 asi kilometr od Horoměřic směrem k Jenerálce, odkud byl ohlášen velký počet zraněných, postupně vyjeli profesionální hasiči z Roztok, Kladna, Slaného a Rakovníka. Vzhledem k těsné blízkosti metropole a potřebě většího počtu sil vyrazily v rámci mezikrajské výpomoci i jednotky HZS hlavního města Prahy ze stanic Petřiny, Smíchov a Sokolská a také jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu. Dispečinky zdravotnické záchranné služby z Prahy a středních Čech vyslaly na místo asi patnáct posádek sanitních vozů.

Po příjezdu na místo nehody, při které autobus po střetu s osobním autem následně čelně narazil do stromu, hasiči začali s vyprošťováním osob. Několik lidí bylo v autobusu zaklíněno a na jejich záchranu museli hasiči použít hydraulické nářadí. Ve spolupráci se zdravotnickými záchranáři byla pro třídění zraněných zvolena metoda START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie). Ta je vhodná u událostí s větším počtem obětí a zraněných osob, které jsou tříděny podle odhadu závažnosti poranění a nutnosti přednostního odvozu do nemocnice.

Nehoda si vyžádala tři lidské životy – na následky zranění na místě zemřela mladá řidička osobního vozu, řidič autobusu a jedna cestující. Pět těžce zraněných, deset osob se středním poraněním a třicet se zraněními lehčího charakteru bylo rozvezeno především do pražských nemocnic, někteří byli po ošetření na místě odvedeni do náhradního autobusu. Velitel zásahu požádal o spolupráci i členy posttraumatického týmu středočeských hasičů, kteří na místě poskytli pomoc několika účastníkům kolize nebo jejich rodinám.

Část hasičů spolu s policisty prohledávala i za pomoci termokamer okolí nehody, aby byla vyloučena varianta, že někdo v šoku utekl a je někde na poli v okolí. Na pomoc při pátrání vzlétl vrtulník s termovizí.

Po odvezení všech zraněných osob začaly jednotky s vyprošťováním vozidel a úklidem vozovky, ke kterému byli přivoláni i silničáři. Úsek silnice mezi Horoměřicemi a Jenerálkou byl po celou dobu záchranných prací uzavřen a až kolem půlnoci byl provoz obnoven. Příčinu nehody vyšetřuje Policie ČR.

FOTO a VIDEO: HZS hl. m. Prahy

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem