HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prezident republiky jmenoval nové generály, mezi nimi i ředitele HZS Moravskoslezského kraje

Prezident republiky Petr Pavel jmenoval, v pondělí dne 8.5.2023 na Pražském hradě u příležitosti státního svátku Dne vítězství, vojáky z povolání a příslušníky bezpečnostních sborů České republiky do generálských hodností. 

Mezi nimi byl i plukovník Ing. Radim Kuchař, ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Radim Kuchař (*1964) působí u sboru 31 let. Od roku 2022 je ředitelem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Patří mezi nejzkušenější vedoucí představitele Hasičského záchranného sboru České republiky se zaměřením na oblast integrovaného záchranného systému a operačního řízení.

Po absolutoriu magisterského studia na Vysoké škole báňské v Ostravě v oboru Technika požární ochrany a bezpečnost průmyslu působil 6 let jako požární a bezpečnostní technik ve společnosti OKD, na Dole Paskov. V roce 1992 spojil svůj profesní život s profesionálními hasiči v Ostravě a Moravskoslezském kraji. Nejprve jako zaměstnanec Hasičského záchranného sboru města Ostravy a poté jako příslušník Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Prvních osm let byl vyšetřovatelem požárů, dalších osm let velel jednotce z centrální stanice Ostrava-Zábřeh. Následně vedl oddělení IZS na krajském ředitelství. V lednu 2017 se stal náměstkem ředitele pro IZS a operační řízení a současně ředitelem územního odboru Ostrava. Od srpna 2021 řídil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje z pozice statutárního zástupce.

Své teoretické znalosti, praktické zkušenosti a řídící schopnosti úspěšně zúročuje jak při řešení mimořádných událostí a krizových situací, tak při rozvoji integrovaného záchranného systému v Moravskoslezském kraji. Zásadním způsobem přispěl ke zvládnutí uprchlické vlny v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Klade důraz na spolupráci se zřizovateli jednotek sborů dobrovolných hasičů a s představiteli územní samosprávy. Aktivně se podílí na činnostech v rámci projektů Evropské unie, ve kterých je sbor členem konsorcia.

Jako velitel je zapojen do aktivit sboru na poli speciálních vyhledávacích a záchranných odřadů pro nasazení v rámci České republiky i pro zapojení do mezinárodních záchranných operací. Podílí se na přípravě a výuce nových důstojníků HZS ČR a vyučuje na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě studenty Fakulty bezpečnostního inženýrství.

  • 1986 – 1992 OKD, Důl Paskov – požární a bezpečnostní technik
  • 1992 – 2000 HZS města Ostravy – vyšetřovatel požárů
  • 2001 – 2009 HZS Moravskoslezského kraje – velitel stanice C3 Ostrava-Zábřeh
  • 2009 – 2016 vedoucí oddělení IZS
  • 2017 – 2022 náměstek ředitele pro IZS a operační řízení, ředitel územního odboru Ostrava
  • 2022 – dosud ředitel HZS Moravskoslezského kraje  
Odkazy do noveho okna

2023_05_08-Radim_Kuchar_jmenovani_generalem_1

2023_05_08-Radim_Kuchar_jmenovani_genera... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem