Technický ústav požární ochrany  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prezentace unikátní české vyšetřovací metody v Nizozemsku

Technický ústav požární ochrany řešil od roku 2017 výzkumný projekt, mezi jehož výstupy patří metodika “zjištění směru šíření požáru a oblasti kriminalistického ohniska pomocí stop šíření požáru znatelných na karoserii dopravních prostředků”. 

Cílem této meIMG-20200226-WA0009.jpgtodiky je identifikace mechanismu vzniku stop vzniklých na karoserii vozidla v důsledku způsobu prohřívání, dále pojmenování těchto stop a určení indikátorů, podle kterých lze určit směr šíření požáru a tím i oblast kriminalistického ohniska (místo vzniku požáru). Tuto metodiku lze použít zejména při lokalizaci místa vzniku požáru vně i ve vozidlech, uplatnění však najde také například při řešení případů požáru v objektech s kovovými konstrukcemi či vybavením.

Na základě reakcí přítomných vyšetřovatelů, bylo zřejmé, že metoda určitě bude pIMG-20200226-WA0005.jpgřínosem pro jejich budoucí práci. Z diskuse se zástupci Belgie dále vyplynulo, že tato metoda má určitě nadnárodní potenciál, kdy se jeví jako nejefektivnější způsob jejího zpřístupnění cílové skupině v rámci celého světa prostřednictvím webových stránek organizace CTIF(Mezinárodní asociace hasičských záchranných služeb, jejímž hlavním cílem je podpora a spolupráce mezi hasičskými záchrannými sbory z celého světa). Na místě přítomný projektový manažer CTIF Kurt Wollmacher také zmínil přesah této metody i do jiných pracovních skupin řešených v rámci CTIF, jenž se mimo jiné zabývají novými bezpečnostními trendy u vozidel např. skupiny „ISO 17840“ a „Extrication and New Technology“.

Vícese dozvíte v některém z následnujících článků časopisu 112.

vytisknout  e-mailem