HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prestižní soutěž Orlická věž již po devětadvacáté

Dnes, 15. května 2019, krátce po deváté hodině odstartoval v areálu hasičské stanice v Ústí nad Orlicí již 29. ročník celostátní soutěže nazvaný Orlická věž. Profesionální hasiči z celé České republiky soutěžili v jedné z disciplín požárního sportu, a to ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže pomocí hákového žebříku. Akce byla pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D.

Pozdravit závodníky přijel nový ředitel HZS Pardubického kraje plk. Mgr. Aleš Černohorský i ředitel sousedního  HZS Královéhradeckého kraje brig.gen. Ing. František Mencl. Mezi hosty nechyběl místostarosta města Ústí nad Orlicí Mgr. Pavel Svatoš, starosta Mladkova Ing. Roman Studený (bývalý ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí, starosta Letohradu Petr Fiala i starostka České Třebové Mgr. Magdaléna Peterková. Nechyběl pochopitelně nový ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí plk. Ing. Libor Dušek.

Každoročně se soutěže účastní přibližně stovka nejlepších závodníků z celé České republiky a Slovenska. Poprvé se závodu účastnilo nejméně soutěžících, a to celkem 54. Úbytek závodníků bude způsoben zřejmě tím, že Orlická věž již není zařazena do Ligy České republiky ve výstupu na věž.

Příslušníci v okrese Ústí nad Orlicí opravdu žijí sportem. Hasiči tady podávají skvělé výkony v požárním sportu, v nejtěžších hasičských disciplínách TFA, ve futsalu, orientačním běhu, ale i ve výstupu na cvičnou věž.

Počasí letos závodníkům moc nepřálo. Foukal studený vítr a teplota byla kolem 5 stupňů Celsia.

Tato soutěž je specifická tím, že soutěžící mají čtyři pokusy vyběhnout do 4. podlaží cvičné věže. I přes téměř zimní počasí se skutečně konaly všechny čtyři pokusy. Zamračené mraky na obloze vydržely dlouho pouze zamračené, ovšem poslední pokus již hasiči absolvovali za deště. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění a soutěž byla po čtvrtém pokusu řádně ukončena.

Rekord ve výstupu na tuto věž držel do roku 2017 Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje, který vystoupal v roce 2013 na věž s časem 13,68 s. Dřívějšími rekordmany byli například Josef Pěnča z HZS ÚO Strakonice, čas 14,18s. Dalšími borci, kteří vystoupali na věž pod čas 14.10 s, byli: Rudolf Adamička (HZS Půchov, Slovensko), Radek Vyvial (HZS ÚO Kolín), Jan Neubert (HZS ÚO Jílové) a Karel Ryl (HZS ÚO Ostrava). Při soutěži v roce 2017 byl rekord překonán a s časem 13,67 s vystoupal na věž Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje – HZS Ostrava. A jak tomu bylo letos? Podívejte se na výsledky.

Během soutěže se na centrální stanici v Ústí nad Orlicí konal také den otevřených dveří. Děti se zajímaly nejen o nejmodernější hasičskou techniku, ale na chvíli se proměnily i ve skvělé fanoušky závodu, což promrzlé závodníky velmi těšilo.

Výsledky soutěže naleznete níže.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Orlická věž2019

Orlická věž2019 

Detailní náhled

Orlická věž20191

Orlická věž20191 

Detailní náhled

Orlická věž20192

Orlická věž20192 

Detailní náhled

Orlická věž20193

Orlická věž20193 

Detailní náhled

Orlická věž20194

Orlická věž20194 

Detailní náhled

Orlická věž20195

Orlická věž20195 

Detailní náhled

Orlická věž20196

Orlická věž20196 

Detailní náhled

vyhodnocení

vyhodnocení 

Detailní náhled

vyhodnocení1

vyhodnocení1 

Detailní náhled

vyhodnocení2

vyhodnocení2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem