HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prestižní pražskou soutěž ve vyprošťování vyhráli hasiči z Karlových Varů

Soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel simulují skutečné dopravní nehody. Hodnotí se taktika zásahu, technika vyproštění i kvalita poskytnuté zdravotní pomoci. 

Jedenadvacátý ročník a jedenadvacet družstev profesionálních hasičů. A k tomu jeden vítěz. Prestižní soutěž ve vyprošťování Memoriál JUDr. Františka Kohouta v Praze vyhráli hasiči z Karlových Varů. Porazili tak kolegy z profesionálních sborů z celé republiky, kolegy z podnikových hasičů či hasiče ze Slovenska. Karlovarské družstvo si tak po loňském výborném umístění na republikovém šampionátu v této náročné disciplíně připsalo další cenný úspěch.
Pražský memoriál má za sebou už 21 ročníků. Je věnovaný Františku Kohoutovi, kterého znala řada hasičů jako kolegu z výjezdu. Právě on se po roce 1989 jako ředitel sboru velmi účinně zasazoval o změnu názvu na hasiče a hasičský sbor. Bohužel přišlo září 1994 a tragická havárie na služební cestě ukončila jeho život. Proto si každoročně nejen pražští hasiči připomínají jeho památku na memoriálu ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.
Do Prahy jelo z Karlových Varů bojovat družstvo ve složení velitel Pavel Všelko, zdravotník Lukáš Vozka a hasiči Petr Matoušek a Martin Hrubec. Po vylosovaném scénáři se museli rozhodnout, kudy se ke zraněné osobě v havarovaném vozidle dostanou a především zvolit co nejšetrnější cestu kudy zraněného z auta vyprostit. Sbor rozhodčích hodnotí právě zvolenou taktiku, vybranou techniku samotného vyproštění i poskytnutí předlékařské péče. To celé musí družstvo zvládnout v daném časovém limitu. Přidělené body pak rozhodly, že vítězem letošního ročníku memoriálu se stalo právě karlovarské družstvo, druzí skončili hasiči se středních Čech ze stanice Hořovice a třetí pak domácí pražští hasiči ze směny C.
 
Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem