Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prestižní anketa Hasič roku 2015 již má své vítěze, kdo to je, zůstává ale až do slavnostního vyhlášení tajemstvím.

12. 4. 2016 (Nicole Zaoralová) - Již po sedmé volili hasiči své „NEJ“ - nejlepšího velitele, zaměstnance, kolektiv, ale i „nej“ zásah loňského roku nebo projekt roku. Nejvyšším oceněním je pak titul Hasič roku. 

V rámci této ankety, která probíhá v řadách příslušníků a občanských zaměstnanců, nominují a hodnotí své kolegy a jejich práci sami hasiči. Letos se sešlo celkem 60 nominací a vítězové v pořadí od 3. místa budou vyhlášeni v kategoriích Zásah roku, Projekt roku, Kolektiv roku, Občanský zaměstnanec roku, Velitel roku a Hasič roku.

Mezi nominacemi ze zásahů se objevila například dopravní nehoda osobního vlaku Pendolino a nákladního automobilu s následným požárem ve Studénce. K té došlo dne 22. července v 7,45 hodin. Nejvíc zdemolovanou částí vlaku byla jeho první souprava, ze které již v 7,59 bylo zahájeno vyprošťování osob. Poslední osoba byla z vlaku vyproštěna pouze hodinu a 8 minut po započetí složitých vyprošťovacích prací. Celkem se na řešení mimořádné události podílelo 65 zasahujících hasičů, 27 zdravotnických záchranářů a 115 příslušníků Policie ČR, zásah trval nepřetržitě 15 hodin 20 minut.

Další velké zásahy mezi nominacemi byly požár etylénové jednotky ve společnosti Unipetrol RPA nebo rozsáhlý letní požár obilí a lesního porostu u Chrášťan na Rakovnicku.

Mezi oceněné v kategorii hasič roku se letos poprvé probojovala i žena, por. Bc. Irena Piteráková z HZS Olomouckého kraje, která se cestou z práce stala svědkem vážné dopravní nehody a bez zaváhání se snažila pomoct všem zraněným. Poté, co vyprostila bezvládnou ženu z hořícího auta, se celé vozidlo ocitlo v plamenech. Život zraněné ženě tak zachránila s nasazením toho vlastního.

Slavnostní večer proběhne v TOP hotelu ve středu 13. dubna 2016 od 15 hodin. Tituly a ceny předají ministr vnitra Milan Chovanec a generální ředitel HZS ČR brigádní generál Ing. Drahoslav Ryba.

Slavnostní akce se účastní více než 200 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, včetně ředitelů jednotlivých HZS krajů a zástupců Ministerstva vnitra.

 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem