HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přes čtyřicet hasičů se zapsalo do registru dárců kostní dřeně

Akce byla určená pro příslušníky a členy složek Integrovaného záchranného systému v Karlovarském kraji. Společně na jednom místě jim sestřičky z transfúzní stanice odebraly vzorky krve, aby v centru národního registru dárců kostní dřeně zjistili, zda jsou vhodnými kandidáty pro darování. 

Téměř osm desítek hasičů, policistů, strážníků či strážných z vězeňské služby darovalo v úterý dopoledne vzorek krve. V Sokolově v městském kulturním středisku byla připravena společná akce pod záštitou Českého národního registru dárců dřeně, kdy vedení města Sokolov přes velitele sokolovské městské policie Petra Kubise oslovilo kolegy z ostatních složek Integrovaného záchranného systému v kraji. Příslušníci a členové jednotlivých složek dostali možnost přímo v prostorách kulturního střediska se zapsat do registru a rovnou i darovat vzorek krve. Do dárcovského centra v Plzni nakonec míří 76 vzorků krve k posouzení, zda jsou jejich dárci vhodnými kandidáty pro případné darování dřeně. Z těchto 76 vzorků je 42 od příslušníků a občanských zaměstnanců Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.
„Věřím, že tato akce by mohla být pilotní,“ uvedla před sálem zaplněným záchranáři lékařka Jana Navrátilová z Fakultní nemocnice v Plzni, kde je dárcovské centrum národního registru dárců dřeně. Podle ní by se i v ostatních krajích mohla uskutečnit podobná akce, kdy se hromadně příslušníci a členové složek IZS zapíší do registru. Na správnost rozhodnutí přišel poukázat i Martin Vosecký, bývalý policista a nyní dobrovolný hasič v karlovarské Staré Roli. Ten je nejen zapsaný v registru, ale už je i přímo dárcem kostní dřeně. „Vůbec se nebojte nějaké bolestivosti. Ten pocit, že někomu konkrétnímu pomůžete zachránit život, ten za to stojí,“ řekl dárce kolegům.
Dárcovství je na celém světě bezplatné. Něco za svou odvahu přidat se do registru ale v Sokolově potencionální dárci dostali. Každý si odnesl odznáček, který si mohou připnout i na uniformu. Odznáček má ukázat, že ten, kdo jej nosí, je připravený darovat něco svého pro záchranu života.
Pro zapsání se do registru je dána věková hranice. Dárcem může být každý starší osmnácti let a mladší pětatřiceti let. Podle náměstka krajského ředitele hasičů v Karlovarském kraji Miroslava Mazurkoviče, který organizoval účast hasičů na této akci, je velká škoda, že platí toto věkové omezení. Podle něj se během příprav akce řada hasičů starších pětatřicet let chtěla rovněž zapsat do registru. Sice nesplňují věkovou hranici, ale jsou po fyzické, psychické i zdravotní stránce ve špičkovém stavu a pouze věkové omezení jim to nedovolilo.
 

Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem