Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Předávání medailí Hasičského záchranného sboru ČR nejen za statečnost

20. 10. 2014 (Nicole Zaoralová) - Ve čtvrtek 23. října 2014 od 10,00 hodin budou v prostorách Trojského zámku v Praze předány medaile Hasičského záchranného sboru České republiky. 

Prvním oceněným bude pan Libor Skácel, který zachránil člověka z hořícího obydlí. Dne 31. ledna 2014 došlo k požáru přístřešku v obci Kvasice, který obývali dva lidé. Pan Skácel požár zpozoroval, s nasazením vlastního života přeběhl přes šlehající plameny po zídce, seskočil ze tří metrové výšky a vlastníma rukama vyprostil člověka z tavícího se spacího pytle. Sám přitom utrpěl popáleniny na rukách a musel být ošetřen.

Druhou medaili převezme pan Jakub Voharek, který vysvobodil pět spolupracovníků z hořící šatny. Ráno dne 17. března 2014 se jeden z jeho kolegů snažil pomocí benzínu zatopit v kamnech na pevná paliva, při čemž došlo ke vznícení kapaliny. Ve snaze vyhodit hořící kanystr z okna se benzín rozlil po podlaze, která začala okamžitě hořet. Navíc pod vlivem tlakové vlny došlo k zabouchnutí vstupních dveří. Pan Voharek v zakouřené místnosti nalezl okno, vyskočil z šesti metrové výšky do hromady písku, oběhl objekt budovy, násilím vypáčil dveře a zpřístupnil únikovou cestu pro své kolegy. Svým rychlým a duchapřítomným jednáním kolegům zachránil život.

Další dvě medaile za statečnost udělí generální ředitel  HZS ČR, brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba.

Nprap. David Bauer z HZS Libereckého kraje bude oceněn za úspěšné dokončení záchranné akce, kdy z 80 m vysokého komína zachránil duševně nemocnou ženu, která měla v úmyslu spáchat sebevraždu. Jednalo se o náročný více jak 3 hodiny trvající zásah, kdy vyčerpaná žena opakovaně upadala do bezvědomí nebo odmítala spolupracovat.

Poslední medaili za statečnost převezme nstržm. Jakub Štyller z HZS Středočeského kraje, který dne 29. června 2014 při dopravní nehodě hasičského vozu projevil mimořádnou odvahu a, ač sám zraněn, neváhal nasadit vlastní život pro záchranu ostatních tří členů požární jednotky, kteří utrpěli těžká zranění. Poté byl sám odvezen do nemocnice.

Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba udělí ještě dalších 67 medailí „Za zásluhy o bezpečnost“ a „Za věrnost I. stupně“, „Čestné medaile HZS ČR“ a „Plakety HZS ČR“.

Medaile za zásluhy „O bezpečnost“ náleží oceněným z řad příslušníků HZS ČR i dalších složek IZS, zaměstnanců veřejné správy i podniků a členů dobrovolných jednotek požární ochrany obce za dlouhodobé obětavé pracovní úsilí a osobní iniciativu o rozvoj HZS ČR.

Medaile HZS ČR „Za věrnost I. stupně“ se uděluje příslušníkům hasičského sboru za dosahování velmi dobrých výsledků ve služební činnosti ve spojení s dobou trvání služebního poměru více než 30 let.

Čestná medaile HZS ČR je udělována příslušníkům zahraničních hasičských záchranných sborů, pracovníkům veřejné správy i právnickým osobám za významnou nebo dlouhodobou spolupráci s HZS ČR.  Čestné medaile budou uděleny i osmi významným osobnostem uvnitř HZS ČR.

Plaketa HZS ČR bude udělena právnickým i fyzickým osobám za činnosti, kterými se významně podíleli na zabezpečení požární ochrany, ochrany obyvatelstva, ochrany majetku a prosazování dobrého jména HZS ČR.


Informace pro média:
Příchod do sálu zámku je umožněn od 9.30 hodin do 9.50 hodin.
Adresa: Trojský zámek, U trojského zámku 1, Praha 7, (vstup jižní branou – od řeky)

Vzhledem k velkému množství oceněných a slavnostnímu charakteru akce je nezbytná předcházející akreditace na níže uvedené kontakty.
 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem