HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pražští hasiči pomáhali v Hřensku

V souvislosti s rozsáhlými lesními požáry v NP České Švýcarsko a na základě požadavku od MV GŘ HZS ČR bylo rozhodnuto o zapojení HZS hl. m. Prahy do pomoci zasaženým oblastem v okolí Hřenska.

První pražský odřad odjel 26.července krátce po poledni, a to z hasičských stanic Holešovice a Modřany. Zařazená technika do tohoto odřadu se skládala z velkokapacitního čerpadla SOMATI se 2000 m hadic k SOMATI, kontejneru nouzového přežití a velitelského automobilu.

V pořadí druhý odřad vyjížděl z holešovické stanice hned další den, a to 27.července v brzkých ranních hodinách. Tento odřad byl sestaven ze čtyř cisteren a jednoho velitelského automobilu. Pražští hasiči se ihned po příjezdu zapojili do likvidace požáru v úseku Mezná a Mlýnská cesta. Jejich úkolem bylo vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Na místě již byli tou dobou také dva styční důstojníci, kteří měli na starosti posádky italských, později švédských letadel. Posádkám těchto letadel bylo zajištěno ubytování v Praze.

Zdravotnickou záchrannou službou hl. m. Prahy byl do Hřenska vyslán speciální modul Golem a terénní čtyřkolka. Tato technika na místě stále slouží jako technická podpora a zázemí pro zasahující hasiče.

FY2px_KWQAALCVi.jpg

Dne 30.července byl vyslán další odřad za HZS hl. m. Prahy, který se skládal jak z profesionálních, tak z dobrovolných hasičů. Konkrétně se jednalo o JSDH Chodov a Kolovraty, kteří vyslali 9 osob, dvě cisterny a dopravní automobil. Na žádost MV GŘ HZS ČR bylo do Hřenska odvezeno 100 kusů hadic typu B a 100 kusů hadic typu C. 

Další část profesionálních a dobrovolných hasičů byla vypravena do Hřenska 1.srpna a doplnila náš čerpací a hasicí odřad, pomoc štábu a zajištění nasazování hasicích letadel. Tým mluvčích v Hřensku doplnil i pražský tiskový mluvčí Martin Kavka a jednotky na místě posílila další cisterna. Tento den bylo také zajištěno střídání dobrovolných hasičů z JSDH Chodov a Kolovraty za hasiče z JSDH Letňany a Suchdol, kteří na místo dorazili se dvěma cisternami a dopravním automobilem. Další posila byla zajištěna z JSDH Stodůlky, kteří na místo vyslali cisternu a z JSDH Suchdol s dopravním automobilem. Celkem tak bylo 1.srpna za JSDH nasazeno 15 hasičů, 5 kusů techniky a za HZS hl. m. Prahy 49 hasičů a 18 kusů techniky. U profesionálních jednotek je po celou dobu zásahu zajištěno průběžné střídání.

V úterý 2.srpna byla ohlášena lokalizace požáru v NP České Švýcarsko a bylo naplánováno další střídání hasičů. Ve středu 3.srpna na místě zasahují JSDH Stodůlky s cisternou, JSDH Kunratice s cisternou a dopravním automobilem, JSDH Lysolaje s cisternou a JSDH Nebušice s dopravním automobilem. K výše uvedenému datu zasahuje za JSDH 15 hasičů a 5 kusů techniky, za HZS hl. m. Prahy 47 hasičů a 12 kusů techniky.

Po dobu zásahu profesionálních cisteren v Hřensku byly pražské stanice posilovány ze strany JSDH formou 24hodinových pohotovostí. Konkrétně se zatím na stanicích vystřídaly jednotky z Letňan, Řep, Březiněvsi, Ďáblic a Satalic.

Z Hřenska se 10. srpna vrátili dobrovolní hasiči z Prahy, celkem se jich vystřídalo 68. 

Profesionální hasiči zůstali na místě do pátku. Na místě se jich vystřídalo přes 150.

FOTOGALERIE

vytisknout  e-mailem