Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Praktický výcvik ŠVZ HZS ČR v centru Brna

20. 3. 2017 (Jan Sotolář) - Ve čtvrtek 9. 3. 2017 proběhl praktický výcvik posluchačů kurzu taktické řízení přímo v centru města Brna. Trenažéry, které má Školní a výcvikové zařízení HZS ČR (ŠVZ) k dispozici, jsou sice pro účely výcviku vhodné a umožňují převádět teorii do praxe, ale pořád jsou to jen trenažéry. Pokud chceme přiblížit výcviky co nejblíže realitě, je vhodné se občas přesunout do budov, které nabízí sám život. 

Sehnat budovu vhodnou pro výcvik hasičů však není vůbec jednoduché a bývá to běh na dlouhou trať. Vedení ŠVZ Brno se podařilo navázat spolupráci s Magistrátem města Brna, který nabídl budovu ve svém vlastnictví určenou k demolici. Vzhledem k tomu, že je demolice plánována na konec dubna, bylo nutné využít této nabídky co nejdříve.

Hlavním cílem výcviku bylo rozvíjet rozhodovací proces budoucích hasičských velitelů. Proto byly zvoleny komplikovanější scénáře, kde bylo možné zapojit i Policii ČR, Zdravotnickou záchrannou službu a Městskou policii Brno. Scénáře nachystali instruktoři celkem tři. Posluchači kurzu byli rozděleni do tří družstev po šesti lidech, každé družstvo si vyzkoušelo všechna tři stanoviště a v roli velitele zásahu se posluchači střídali.

První událost byla nahlášena jako podezřelý kouř z půdního prostoru neobývaného domu. Při provádění průzkumu v zakouřeném prostoru našli hasiči několik lahví s chemikáliemi, což budilo podezření, že by se mohlo jednat o varnu drog. V průběhu zásahu náhle začal hasiče ohrožovat agresivní člověk s mačetou, ti se proto stáhli a povolali na místo policii. Ta útočníka po odvětrání prostoru zpacifikovala a spoutaného předala k ošetření ZZS. Jedním z důležitých cílů tohoto scénáře bylo rozdělení kompetencí mezi velitele HZS a velitele Policie ČR a jejich vzájemná domluva a spolupráce.

Druhá jednotka byla povolána na otevření bytu, z něhož pán volal o pomoc. Do bytu bylo třeba vniknout pomocí technik pro překonání zámkového systému. Po otevření byla uvnitř nalezena osoba v bezvědomí, která nedýchala. Hasiči ihned začali s resuscitací za pomoci automatizovaného externího defibrilátoru. Po příjezdu ZZS pokračovala resuscitace v režii ZZS za pomoci zasahujících hasičů. Průběh zásahu narušoval příbuzný postiženého, který musel být zklidněn strážníky MP Brno. Zásah byl ukončen transportem postiženého a předáním do vozidla ZZS. I zde bylo nutné z pohledu rozhodovacího procesu velitele zásahu jasně stanovit spolupráci mezi zasahujícími složkami a předávat informace a požadavky na KOPIS.

Na třetí jednotku čekal nesnadný úkol spočívající v zásahu na neznámou nebezpečnou látku. Ta unikala v blíže nezjištěném množství z garáže. Hasiči použili nejvyšší stupeň ochrany a vydali se na průzkum. Uvnitř garáže našli převrácený barel, z něhož látka unikala, a osobu poleptanou na horní končetině. Hasiči museli osobu ošetřit, dekontaminovat na zjednodušeném dekontaminačním stanovišti a předat k ošetření ZZS.

Závěrem výcviku byla všem posluchačům poskytnuta zpětná vazba od spolupracujících složek IZS. Zaměřily se především na to, jak se jim na daném scénáři s hasiči spolupracovalo, v čem je nutné spolupráci zlepšovat a kde naopak zase ubrat. Budoucí velitelé tak získali nejen poznatky o řešení zásahu z pohledu hasičů, ale také z hlediska součinnosti s dalšími subjekty.

Výcvikový den byl zakončen předvedením unikátního záchranného systému pro transport nadměrných osob, který je příslušenstvím AZ30 na podvozku Iveco Magirus. Poprvé jsme tak měli možnost jej vyzkoušet na skutečné budově.

Celý výcvik byl zaznamenáván nejmodernějšími technologiemi, např. kamerovým záznamem z dronu, kamerami se synchronizovaným záběrem či outdoorovými kamerami s dálkovým spouštěním. V blízké době budou tyto záznamy porovnány a budeme moci určit, která záznamová technologie je nejvhodnější pro konkrétní typ výcviku.

Výcvikový den byl výsledkem dlouhodobé práce ŠVZ na několika úrovních. Na úrovni součinnosti se samosprávou v navázané spolupráci s Magistrátem města Brna, na úrovni mezioborové ve společné snaze pořádat výcviky i se složkami IZS a v neposlední řadě na úrovni osobní, kdy je třeba vyzdvihnout profesionální přístup všech instruktorů ŠVZ, mnohdy i nad rámec jejich povinností.

Autor textu: kpt. Ing. Jan Sotolář, ŠVZ  HZS ČR
Fotografie: ŠVZ HZS ČR

Kontakt
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem