Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Práce hasičů v pátek třináctého

13. 11. 2015 (Nicole Zaoralová) - Mnoho lidí považuje pátek třináctého za smolný a očekává, že v tento den se může přihodit ledacos. Opak je však pravdou, dle statistik hasičů bývá tento den spíše klidnější.  

Letošní poslední pátek třináctého (13. března 2015) vyjeli hasiči celkem k 34 požárům, 39 dopravním nehodám a 102 technickým pomocem, což je zhruba o 20 % méně mimořádných událostí než je dlouhodobý denní průměr.

Pověru o smolném dnu by ráda zlomila i Česká asociace hasičských důstojníků, která vyhlašuje jeden pátek třináctého v roce „Dnem požární bezpečnosti“.  Letos to byl právě pátek 13. března 2015. Mnoho desítek hasičských stanic připravilo pro děti i širokou veřejnost den otevřených dveří.

Smyslem této preventivně výchovné činnosti je upozorňovat na rizika vzniku požárů, na jejich nejčastější příčiny a také na to, jak se chovat v případě vzniku dalších mimořádných událostí (jako jsou dopravní nehody či havárie).

Navzdory pověrám je třeba si uvědomit, že lidé mají svou bezpečnost ve vlastních rukou. Pokud vědí, jak se správně zachovat, tak významně sníží riziko, že budou pomoc hasičů či jiných záchranných složek potřebovat. Věřme, že i dnešní pátek třináctého bude pro hasiče klidný jako ten minulý.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem