Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na tiskovou konferenci o bezpečnosti na jezech

16. 6. 2014 (Nicole Zaoralová) - Dle odhadů vodáckých organizací vyjede každoročně na vodu 630 000 lidí. I tento koníček má však své nástrahy a nebezpečí. Jedním z nich jsou nebezpečné a problémové jezy. Těch je v České republice stále více než 130. 

Hasiči vyjeli v loňském roce ke 208 případům vyhledávání a záchrany osob z vody. Celkem ve 33 případech zasahovali hasiči na jezech, kde bezprostředně zachránili 25 osob, bohužel 17 osob utonulo.
 
Na jezech ročně utone v průměru 10 lidí, z nich je zhruba polovina vodáků, další jsou lidé, kteří se v jezu koupou nebo do něj náhodně spadnou. Další desítky jsou odvezeny ve vážném stavu do nemocnice.
 
Pro hasiče je záchrana osob z nebezpečných jezů velmi problematická a téměř vždy znamená ohrožení pro zasahující hasiče.
 
Před začátkem letním prázdnin a největším náporem vodáků na našich řekách, si Vás dovolujeme pozvat na TISKOVOU KONFERENCI, kterou společně pořádá MV – generální ředitelství HZS ČR, Vodácká škola záchrany a Český svaz kanoistů.
 
Na konferenci bude řešena problematika nebezpečných a suchých jezů, bezpečnosti na jezech, možnosti správného zabezpečení jezů, možnosti laické a profesionální záchrany.
 
Konference se zúčastní také zástupci jednotlivých povodí, kteří budou k dispozici pro vaše dotazy.
 
Tisková konference proběhne dne 18. června 2014 od 10 hodin v budově MV – generálního ředitelství HZS ČR, Kloknerova 26, Praha 4, v zasedací místnosti ve 4. patře.
 
Na konferenci je nezbytná akreditace:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, Mobil: 602 215 142, e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem