HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na 1. Zbirožské hasičské tatrování

Druhou zářijovou sobotu – 10. 9. 2011 proběhne v areálu Expozice požární ochrany ve Zbirohu 1. Zbirožské hasičské tatrování. V soutěži budou k vidění téměř dvě desítky vozidel modelových řad od Tatry 805 po Tatru 815 v hasičském provedení. Namátkou jmenujme vozidla z jednotek SDH Háje, Králův Dvůr, Lány, Mirošov, Nové Strašecí, Skomelno, Štěnovice, Tachov, Zbiroh, Zdice, Osov či domácí zastoupení vozů ze Záchranného útvaru Zbiroh.  

 
Kromě tater si budou moct návštěvníci prohlédnout i stálou Expozici požární ochrany. Ta umožňuje návštěvníkům nahlédnout do historie vzniku a vývoje dobrovolné a profesionální požární ochrany. V první části budované expozice si mohou návštěvníci prohlédnout vybrané exponáty historické požární techniky z období 18. a 19. století. Jedná se zejména o ukázku koněspřežných stříkaček. Dále je možné shlédnout techniku z období první republiky, kterou reprezentuje především automobilová stříkačka na podvozku Škody 505 z roku 1924, zapůjčená Městem Třeboň. Dále následuje ukázka techniky z období 2. poloviny 20. století, kterou představují například automobilová stříkačka cisternová 16 na podvozcích Praga RN a Praga V3S, dopravní automobily Tatra 805, ale i další velice známá vozidla na podvozcích Tatra, Škoda 706, Avia a ZIL. Technickou zajímavostí je požárního robot, který byl předurčen k manipulaci s tlakovými lahvemi v místech zasažených požárem nebo nastíněný zásah hasičů u dopravní nehody.
Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program. V rámci programu proběhne výstava přihlášených vozidel a jejich hodnocení, dále vyhodnocení dětské výtvarné soutěže a letní fotografické soutěže, vyhlášené generálním ředitelstvím HZS ČR. K vidění bude také ukázka vyprošťování osob z havarovaných vozidel, své umění předvedou při požárním útoku hasiči z řad dospělých i dětí. Perličkou bude ukázka činnosti historické koněspřežné stříkačky. Svojí práci předvedou i letečtí záchranáři s vrtulníkem.

Celý den bude hudebně provázet kapela Míchačky betonu a DJ František Kožíšek. Na závěr dne je připraveno opékání buřtů.
Pro zúčastněné je zajištěno parkování, občerstvení a prodej suvenýrů.
 
Adresa akce:
Areál Hasičského záchranného sboru ČR, ulice Švabinská 649, Zbiroh.
Loc: 49°51’29.34‘‘N 13°45‘7.911‘‘E
 
 

 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem