HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v zemědělství po dobu sklizně

Máme již za sebou první polovinu prázdnin a po přívalových deštích se počasí snad již umoudří a bude přát zemědělcům. Na sklizeň obilovin se musí využít každé chvilky a technika nesmí zahálet.  

Přes všechno úsilí, aby bylo včas obilí sklizeno, je nutné se technice věnovat a provádět na ni pravidelné kontroly a údržbu (o provedených opravách a údržbě je nutné vést i prokazatelné záznamy). I přesto se někdy stává, že vzniklá závada zapříčiní vznik požáru. Poté si zemědělci jistě uvědomí, že vybavení techniky hasicími přístroji není žádný nadstandard, ale nutná a dobrá věc. Vždyť instalovaný a provozuschopný hasicí přístroj a proškolená osádka kombajnu může zachránit nejen mnohamilionový stroj, ale i několik hektarů pole. "Většinu požárů lze uhasit již v počátku
Na seno, slámu a obiloviny použít vodní hasicí přístroj a na oleje, naftu i motory je pak vhodný práškový přístroj. Je také dobré se naučit s nimi zacházet,“ říká kpt. Bc. Daniel Norek, vyšetřovatel příčin požáru HZS Pardubického kraje.
 V době mobilních telefonů jistě nebude problém případný požár neprodleně ohlásit na tísňovou linku „150“ nebo „112“. Při ohlášení požáru je vhodné i dobře popsat místo a možné příjezdové cesty pro jednotky požární ochrany.
 
V červenci letošního roku jsme v rámci Pardubického kraje nezaznamenali naštěstí žádné požáry kombajnů a jiné techniky sloužící ke sklizni obilí, což je velice potěšující.
Proto, aby zůstal i druhý prázdninový měsíc bez požáru, hasiči žádají zemědělce o zvýšenou pozornost při provádění všech prací souvisejících se sklizní.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem